BELDOCS In Progress dodelio nagrade na ceremoniji zatvaranja BELDOCS Industry-ja

Industry - 15.05.2022.

Beldocs Industry, koji je bio deo 15. Beldocs IDFF-a, završio se 14. maja zaključno sa ceremonijom  dodeljivanja nagrada za sekciju Beldocs in Progress. Tokom 3 dana trajanja, prikazano je 16 dokumentarnih filmskih projekata u različitim stadijumima razvitka i produkcije, kao i 6 projekata rađenih od strane srpskih produkcijskih kuća, koji su bili prikazani pred grupom internacionalnih  industrijskih članova – medija i emitera, predstavnika festivala, prodajnih i distributivnih preduzeća, kao i predstsvnika filmskog tržišta generalno. Svi projekti su bili ocenjivani od strane međunarodnog žirija- Simone Baumann, direktorke German Films-a, Rade Šešić, saradnice Sarajevskog Filmskog Festivala i Đanija Hasečića, Al Jazeera.

Glavna nagrada, novčana nagrada u iznosu 2000, sponzorisana od strane Al Jazeera Balkans, dodeljenja je projektu We are pretty loud od Joey David Jovanovića iz Srbije. Žiri je u svojoj izjavi rekao da ovaj projekat šarmantno i harizmatično predstavlja ozbiljne socijalno-političke teme. Žiri je takođe pohvalio snažne likove i njihovu pristupačnost, dobro konstruisan narativ koji obećava filmu veliki međunarodni potencijal, film koji je od velikog značaja i koji predstavlja bitne socijalne probleme.

Dodeljeno je i nekoliko drugih nagrada, podržanih od strane partnera Beldocs IDFF, nagrada za umrežavanje međunarodnog festivala u Solunu pripala je projektu Jelisavete Smith (Ukrajina). Nagrada Istočnog srebrnog karavana instituta dokumentarnog filma (Strategija festivala) pripala je projektu Flotacija Eluned Zoe Aiano i Aleksandri Tatić (Srbija). Nagrada Dokumentarnog udruženja Evropskog podsticanja dodeljena je projektu ne želim Hanisa Bagashova (Makedonija) i Pitch the Doc, Kako pričati sa Lidijom? Rusudana Gaprindashvilija (Džordžija, Nemačka).

Zajedno sa panelima Beldocs in Progress, Beldocs Industry događaj takođe uključuju Beldocs VR Akademiju, radionice Beldocs dokumentarci za decu i mlade i razne panele i master klasove.

Prvi put sam ovde i ne znam zašto sam ovoliko dugo čekala da dođem na ovaj predivan festival. Mi, kao žiri, osećali smo se kao da učestvujemo na ovom divnom, profesionalo urađenom događaju,  pažljivo izabranim, relevantnim programima, za temom koje su važne, ali naravno uz obraćanje pažnje na filmski jezik projekata. Atmosfera festivala je divna, sve ide glatko poput švajcarskog sata, ne gubeći balkanski šarm. Izuzetan, ekstremno važan događaj za ceo region. ” Rekla je, Rada Šešić, programer sarajevskog filmskog festivala i žiri ovogodišnjeg Beldocs in Progress, na ceremoniji zatvaranja Beldocs Industry. „

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд