Beldocs Industry Days 2024 Awards

Festival - 26.05.2024.

Beldocs Pitching Forum, deo Beldocs Industry Days (23-26. maj), dodelio je svoje nagrade u subotu, 25. maja 2024. godine, tokom ceremonije koju je vodila Andrijana Sofranić Šućur, šefica Beldocs Industry programa. Program je deo 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu, koji je još u toku i traje od 22. do 29. Maja.

Članovi žirija (Sari Volanen, urednica finske televizije – YLE, Michaela Čajková, osnivačica sales kompanije Filmotor; i Maša Marković, šefica industry programa Sarajevo Film Festivala) dodelili su nagrade:  Filmskog centra Crne Gore za najbolji projekat u razvoju, uz novčanu nagradu od 2.000 evra, bosanskom projektu „Balcana Presenta.“ Žiri je izjavio da “ se projekat istakao svojom originalnom idejom koja meša žanrove i pristupe autora. Cenimo komične elemente, a ujedno i teme poput migracije i osnaživanja žena.”

Nagrada za najbolji projekat u progresu od Al Jazeera Balkans, uz novčanu nagradu od 1.500 evra, pripala je hrvatskom projektu „This is to Be Done,“ u režiji Srđana Kovačevića. Prema rečima žirija projekat je nagrađen kao “film koji odaje počast ljudima koji pomažu drugima u potlačenim situacijama”.

Hrvatski projekat “Another Film About the War, Father and Home” dobio je Forgrade Post-production nagradu za “najkoherentniji pitch u ovoj sekciji kao i za prikazivanje oca – figure suočene sa posledicama svojih dela.”

Current Time TV nagrada, uz novčanu nagradu od 1.500 dolara, za najbolji pitch pripala je jermenskom projektu “Serozhik” rediteljke Lusine Papoyan kao projektu koji prikazuje “kontroverzu veličanstvene prirode naspram teškoća društva, dajući prelepu pozadinu ovoj dirljivoj i dramatičnoj priči o odrastanju.”

Networking nagrada sa Dokumentarnog Filmskog Festivala u Solunu – TDF dodeljena je projektu „Glorious Utopia“ slovačkog reditelja Mareka Moučke, kao “film koji osvaja maštu i bavi se filozofskom temom ljudske želje za postavljanjem granica.”

Nagrada za podsticanje talenta Udruženja Dokumentarista Evrope (DAE) pripala je jermenskom projektu „Serozhik“ rediteljke Lusine Papoyan, za “svoj filmski i ljudski potencijal i jer verujemo da će smernice koje daje DAE pomoći da projekat raste i razvija se.”

Ji.hlava New Visions Market nagradu dobila je hrvatska rediteljka Marcella Zanki za projekat „Zanki,“ za “autentičan pristup, filmski duh i univerzalno razumljivu priču.”

East Silver Caravan nagrada dodeljena je letonskom projektu „Beautiful Void“ reditelja Andrisa Gauje, koji se bavi “dubokim filozofskim pitanjima čistim filmskim jezikom i jedinstvenim pristupom. Projekat emituje snažnu umetničku viziju.”

Na kraju, Dok Leipzig XR nagrada pripala je projektu „Entropia“ crnogorskog reditelja Jovana Mijuškovića.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд