Beldocs ove godine domaćin prestižne nagrade Eurimaž Audencija

Festival - 24.02.2023.

Beldocs Međunarodni festival dokumentarnog filma (10 – 17 maj, 2023) biće domaćin prestižne međunarodne nagrade Eurimaž Audencija (Eurimages Audentia) za najbolju režiserku, koja se dodeljuje po osmi put, a koju je osnovao fond Saveta Evrope Eurimaž (Eurimages) s ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. U želji da oda priznanje i pruži podstrek ženama koje su imale hrabrosti da režiju odaberu kao svoj životni poziv, Eurimaž je ustanovio nagradu koja se svake godine dodeljuje na odabranom filmskom festivalu.

“Presrećni smo što se nagrada dodeljuje po prvi put u Srbiji i prvi put na festivalu namenjenom isključivo dokumentarnom filmu. Beldocs će sjajno promovisati Eurimaž Audencija nagradu i biće dobra platforma da podstakne još više žena da se bave filmom.”, rekla je direktorka Eurimaža Suzan Njuman Bode.

„Vrlo smo počastvovani i uzbuđeni jer je ovo prvi put da je dokumentarni filmski festival izabran da bude domaćin ove prestižne nagrade. Posebno nas raduje činjenica da se kreativna dokumentaristika sve više prepoznaje i vrednuje u okvirima audio vizuelne industrije, ali i kod same publike. Ovo je takođe i međunarodno priznanje Beldocsu za doprinos na polju afirmacije žena i ženskog stvaralaštva, što se oslikava pre svega kroz veliku prisutnost autorki u našim takmičarskim selekcijama i retrospektivama, kao i kroz brojne panele i programske specijale posvećene aktuelnim događanjima na polju ženskih prava.“, rekla je direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković

Audentia – što na latinskom znači „smelost“ ili „hrabrost“ – odražava dva vitalna kvaliteta za svaku ženu koja želi da ostvari karijeru u filmskoj režiji. Tročlani međunarodni žiri dodeliće ovu nagradu autorki najboljeg filma dužeg od 70 minuta. Pored statue koju je dizajnirala umetnica Ewa Rossano, dobitnici će biti uručena i novčana podrška za naredni film u iznosu od 30.000 evra.

U prethodnim godinama domaćini dodele bili su filmski festivali u Istanbulu (2016), Lokarnu (2017), Torontu (2018), Geteborgu (2019), Sarajevu (2020), Montrealu (2021) i Trstu (2022). Beldocs je prvi dokumentarni festival na kojem će ova nagrada biti dodeljena.

Beldocs se održava od 10. do 17. maja uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

O Beldocs-u
Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija na www.beldocs.rs.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд