Beldocs Teen – bogati program za tinejdžere i nastavnike na Beldocsu!

Edukacija - 19.05.2024.

Mladi selektori/ke Beldocs Teen programa iz Čačka, Gornjieg Milanovca, Lazarevca i Beograda pripremili/le su super zanimljiv, hrabar i raznovrsan program! Izabrali su sedam sjajnih kreativnih dokumentarnih filmova iz celog sveta  koji će imati svoje premijere u beogradskim bioskopima.

Pozivamo mlade od 13 do 19 godina da prisustvuju projekcijama i razgovorima nakon filmova koje vode Dubravka Radusinović, psihološkinja i Inja Korać, producentkinja. Pozivamo roditelje i nastavnike da nam se pridruže. Ovo je jedinstvena prilika da zajedno uronimo u živote drugih, da budimo empatiju i da učimo kako da se suočavamo sa  životnim izazovima na stvaralački način.

Javite se na aleksandra.vusurovic@beldocs.rs za organizovane školske posete.

Ulaznice se mogu nabaviti kako na blagajnama festivalskih lokacija, tako i onlajn na sajtu Beldocs-a na stranicama pojedinačnih filmova.

Više detalja o tome kako nastaje i kako se realizuje ovogodišnji program dostupno je ovde.

PRATEĆI PROGRAM:

TRENING-SEMINAR ZA NASTAVNIKE/CE osnovnih (7-8. razred) i srednjih škola

GDE: Prostor Miljenko Dereta (Dobračina 55)
KADA: Nedelja, 26. maj od 11 do 15 časova
Mentorke: koautorke programa Dubravka Radusinović i Inja Korać.
Tema: metodologija rada sa dokumentarnim filmom u nastavi.

Učešće na treningu je besplatno, a broj mesta je ograničen. Učesnici/ce po završetku obuke će dobiti sertifikat, a zainteresovanim nastavnicima/cama iz drugih gradova biće refundirani putni troškovi. Više detalja, biografije mentorki i prijava za trening putem kratkog formulara su dostupni ovde: link za prijavu.

PANEL DISKUSIJA: RYCO@BELDOCS – MOŽEMO LI POBEĆI OD RATNIH IGARA?

GDE: Dvorana kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6)
KADA: Subota, 25. maj od 15:00 – 17:15 (zajedno sa projekcijom tri kratka filma)
Učesnici: Leonhard Muellner i Robin Klengel, članovi medijske gerile Total Refusal (biće potvrđeno), Tatjana Prokić, psihološkinja, Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava i Natalija Gavrilović, mlada selektorka Beldocsa.

Napomena: Panel se održava u opuštenoj i neformalnoj atmosferi nakon projekcije kratkog filma „Kako nestati“ austrijske medijske gerile „Total Refusal“ fokusirane na umetničku intervenciju putem mejnstrim video igara. Radni jezik diskusije je engleski.

Tražeći mir na najneverovatnijim mestima – u online ratnoj igri – film je omaž neposlušnosti i dezertiranju, kako u digitalnom tako i u fizičkom stvarnom svetu ratovanja. Da li je dezerterstvo pozitivna snaga u društvu ili čin kukavičluka? Film pruža prostor za diskusiju o konfliktima, njihovoj prevenciji i rešavanju, kao i o ulozi mladih u izgradnji mira.

Panel se realizuje u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).

SATNICA BELDOCS TEEN PROGRAMA 2024:

23. maj – četvrtak, 19:00, Centar za kulturu Vlada Divljan – Kiks 94’ + razgovor sa mladom publikom

24. maj – petak, 17:00, Dom omladine Beograda – MiniDoc filmovi sa radionice 25’ + Večni ti 87’ + razgovor sa mladom publikom

24. maj – petak, 18:30, Art bioskop Kolarac – Copa 71 90’ + razgovor sa mladom publikom

25. maj – subota, 15:00, Dvorana kulturnog centra Beograda – Dragi tata 17’,  Broj jedan 15’, Kako nestati 21’ + Q&A 

Nakon kratkih filmova i razgovora sa rediteljkom, sledi diskusija od 45’: „RYCO@Beldocs – Can We Escape War Games?

26. maj – nedelja, 11:00–15:00, Prostor Miljenko Dereta – Trening za nastavnike sa projekcijom filma – prošlogodišnjeg pobednika Beldocs Teen programa „I kralj reče, kakva fantastična mašina“, 88’. (info i link za prijavu)

26. maj – nedelja, 16.00, Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova – Majdegol 73’ + MiniDoc filmovi sa radionice 25’ + razgovor sa mladom publikom

Posebno ohrabrujemo i nastavnike i đake iz drugih gradova da posete naš program i otkriju naš festival uz obezbedjen popust za ulaznice. Za dodatne informacije u vezi organizacije školskih poseta, pišite na aleksandra.vusurovic@beldocs.rs.

Beldocs Teen program se realizuje u okviru aktivnosti evropske mreže filmskih festivala Young4Film, podržanog od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Čekamo vas na Beldocsu!

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд