Beldocs Teen selekcija za tinejdžere

Festival - 07.08.2020.

Kao i prethodnih godina, sastavni deo programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće i Teen program, koji ove godine sadrži pet filmova namenjenih tinejdžerima, uz prateće profesionalno moderirane razgovore sa mladom publikom, koje vode selektorka programa Inja Korać i psihološkinja i psihoterapeutkinja Dubravka Radusinović.

Za 13. izdanje festivala, Teen program krasi i jedna novina. U toku juna, selektorski tim sastavljen od sedmoro učenika i učenica Filološke gimnazije, IV Gimnazije, Francuske škole u Beogradu i Gimnazije u Čačku gledalo predselektovane naslove onlajn, a zatim su jednom nedeljno putem zoom aplikacije uz mentorstvo prolazili edukaciju i diskutovali o odgledanim filmovima i na kraju ciklusa od sedam ponuđenih filmova odabrali tri dugometražna i dva kratka dokumentarna filma koji će biti prikazani u ovogodišnjem programu.

Tako će se na programu između ostalih naći ovogodišnji dobitnik Oskara u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma, britansko ostvarenje “Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica)” (Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)) rediteljke Kerol Dajsinger, koje pripoveda o devojčicama koje su u Kabulu naučile da čitaju, pišu – i voze skejtbord, uprkos kulturnim i verskim normama u Avganistanu koje ograničavaju sport i rekreaciju za žene i devojčice, posebno one koji potiču iz siromašnih naselja.

Rediteljka Masja Oms u holandskom filmu “Probisveti” (Punks) neverojatnom neposrednoću ulazi u svet mladih koji su zbog problema u ponašanju pod privremenim nadzorom psihologa. Švedsko-britanski “Let iznad blokova” (Scheme Birds) Elen Fiske i Elinor Halin svedočanstvo je o odnosu između ratoborne škotske tinejdžerke Džeme, devojke iz blokova nadomak Glazgova, i njenog dede, o nasilju među mladima i hrabrosti da se iz njega istrgne. Ruski “Hej! Učitelji” (Hey! Teachers!) Julije Višnevec je slika školstva iz vizure mladih profesora, dok britanski film “Crna ovca” (Black Sheep) reditelja Eda Perkinsa, nominovan prošle godine za Oskara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma, govori o odrastanju momka Kornelijusa Vokera čiji život je rasno obeležen, a o rasizmu govori iz perspektive glavnog junaka koji je istovremeno žrtva ali i nasilnik.

Kao i prethodnih godina, o najboljem filmu Beldocs Teen programa odlučivaće srednjoškolski žiri čiji će članovi biti polaznici MiniDoc radionice namenjene srednjoškolcima zainteresovanim za produkciju kratkih dokumentarnih filmova. Uz pet naslova iz zvanične selekcije, biće organizovane i projekcije dokumentaraca nastalih na prošlogodišnjoj MiniDoc radionici, koje su koncipirali, razvili i snimili sami polaznici.

Želja Beldocs tima je da se edukativnim Teen programom poveća kompetentnosti srednjoškolaca u kritičkom sagledavanju filma i analiziranju njegovog sadržaja i tematike, kao i tehničkih aspekata, i da se podstakne razvoj sociološko-emocionalnih veština mladih. Cilj MiniDoc radionice je da polaznici (srednjoškolci uzrasta od 15 do 18 godina) nauče da korišćenjem filmskog jezika snime i režiraju sopstveni dokumentarni film pod mentorstvom iskusnih filmskih profesionalaca. Zadatak mentora je da polaznike nauče osnovama režije dokumentarnog filma kao i kompletnom procesu nastajanja filma, od pretprodukcije do postprodukcije. Mentori radionice su reditelji Igor Stanojević i Marko Grba Singh, selektori Beldocs festivala, a radionica će biti održana tokom septembra i oktobra.

Trinaesto izdanje Beldocsa, koje je odloženo zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu. U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд