Connecting Dots: poziv istraživačima

Projekti - 04.12.2023.

Rok za prijavu je produžen do 25. decembra!

Da li ste strastveni ljubitelj istorije filma i kulturnih studija? Da li težite da doprinesete očuvanju i boljem razumevanju filmskog nasleđa? Ukoliko je tako, DokuFest i Beldocs traže upravo vas!

Sa ponosom najavljujemo početak rada programa Connecting Dots: istraživanje zajedničkog filmskog nasleđa“, koji predstavlja zajedničku inicijativu Beldocsa i DokuFesta. Connecting Dots je deo projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ koji je finansiran od strane Evropske Unije, sa  ciljem da podstakne dijalog na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje kulturnih i kreativnih sektora za njihov veći društveno-ekonomski uticaj.

Program Connecting Dots nije samo istraživanje istorije filma, već predstavlja i oblik dokumentovanja pulsa društva kroz njegov filmski izraz.

Kao deo ovog projekta, pozivamo istraživače-umetnike, filmske stvaraoce i naučnike sa Kosova i Srbije da se uključe u sveobuhvatnu analizu jugoslovenskog filmskog nasleđa. Naš rezidencijalni program nudi vam jedinstvenu priliku da se o potpunosti posvetite arhivskom istraživanju, sarađujete sa slično orijentisanim profesionalcima i kreirate naučni rad koji će biti predstavljen na našim renomiranim festivalima.

**Šta ćete raditi? **

Vaše putovanje će uključivati 2-4 nedelje istraživačke rezidencije, na kojoj ćete pretraživati istorijski materijal, učestvovati u diskusijama sa zaljubljenicima u film, i predstaviti rezultate koji sažimaju vaša otkrića. Vaš rad će biti objavljivan na izložbama na festivalima DokuFest i Beldocs, doprinoseći na taj način bogatom diskursu o filmu i kulturi.

**Koga tražimo? **

Tražimo pojedince sa višim stepenom akademskog obrazovanja  iz oblasti filmske umetnosti, istorije, kulturnih studija, ili srodne oblasti, sa dokazanim iskustvom u istraživanju, i dubokim razumevanjem kulturnog i istorijskog konteksta jugoslovenske filmske industrije.

**Kako možete da se prijavite? **

Da bi ste se prijavili, pošaljite svoju radnu biografiju, motivaciono pismo, i dva primera vaših prethodnih istraživačkih radova do 20. decembra 2023. Selekcija kandidata će se zasnivati na stepenu stručne spreme koji posedujete i potencijalu da doprinesete ciljevima projekta.

**Kontakt informacije za prijave: **

Kosovo*: Eroll Bilibani, Šef DokuLaba – DokuFest, erollb@dokufest.com

Srbija: Marko Grba Singh, Umetnički direktor – Beldocs, marko.grba@beldocs.rs

Za detaljne informacije o Opisu posla i zadataka za istraživače, pogledajte priloženi dokument.

Ne propustite priliku da budete deo projekta koji spaja prošlost i budućnost, i povezuje tačke iz različitih vremenskih perioda i sa različitih prostora. Jedva čekamo da vidimo perspektive koje donosite razumevanju filmske umetnosti sa ovih prostora.

* Sve reference na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, u ovom tekstu će se razumeti u potpunoj saglasnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez prejudiciranja statusa Kosova.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд