CONNECTING FUTURES | Prijavi se za novi međunarodni projekat razmene mladih!

Edukacija - 15.02.2023.

Prijavi se za trilateralni projekat razmene mladih i poseti tri evropska filmska festivala!

Beldocs (Beograd, Srbija) – FIDMarseille (Marsej, Francuska) – UNDERDOX (Minhen, Nemačka)

Prvo korona, zatim invazija na Ukrajinu, sve totalitarniji oblici vlasti pod maskom demokratije… Nema sumnje, Evropa je u stalnom kriznom modu. Dodamo na to klimatske promene, digitalizaciju i sve izraženiju društvenu izolaciju: budućnost nam postavlja nova pitanja. Šta film može učiniti povodom toga?

CONNECTING FUTURES će istražiti ova pitanja kroz tri projektne faze. Tri filmska festivala pozivaju po desetoro mladih iz tri evropska grada na međukulturnu razmenu: u fokusu su će biti politička pitanja  demokratije i ljudskih prava, kao i prvi koraci u profesionalizaciji i mogućnosti kolektivne saradnje.

Ciljna grupa i uslovi učešća

CONNECTING FUTURES je projekat namenjen mladima od 18 do 22 godine svih obrazovnih profila. Preduslovi za učešće su veliko interesovanje za audiovizuelni medij i spremnost da se razmišlja o političkim pitanjima.

Jezik komunikacije između učesnika projekta je engleski (znanje francuskog ili nemačkog je dobrodošlo, ali nije neophodno). Projekat će se odvijati na tri lokacije: Beograd, Marsej i Minhen. Učešće na svim radionicama za mlade je besplatno, a troškovi putovanja i smeštaja su pokriveni projektom.

PRIJAVA

Pošaljite svoju prijavu sa kratkom biografijom i kratko motivaciono pismo sa odgovorom na pitanje zašto želite da učestvujete na info@beldocs.rs (u temi maila navedite „Prijava za CONNECTING FUTURES“).

Rok za prijavu: 28. februar 2023. godine.

TRILATERALNE LINIJE POVEZIVANJA: OTVARANJE BUDUĆNOSTI

Tri partnerska festivala projekta – Beldocs (Beograd), FIDMarseille (Marsej), UNDERDOX (Minhen) – pozivaju vas da učestvujete u tri faze projekta, svaka od kojih ima svoj fokus. Pored radionica, biće organizovani susreti sa filmskim stvaraocima na festivalima, obilasci grada i druge mogućnosti za druženje i razmenu.

 

Beldocs, Beograd | 10-17.05.2023

FAZA 1: Političke refleksije

Tema: „Rat, militarizacija i uspon totalitarnih režima“. U prvoj fazi projekta, srpski filmski festival se bavi gorućim političkim pitanjima Jugoistočne Evrope.

Radionice u saradnji sa organizacijama za ljudska prava i antiratnim aktivistima, kao i iz novinarstva.

Beldocs (od 2008) je jedan od najvećih festivala dokumentarnog filma na Balkanu. Beldocs festival slavi specifičnost dokumentarnog filma i bez dlake na jeziku debatuje o gorućim temama čovečanstva. To je prostor za slobodu izražavanja i misli, za promovisanje hrabrih, mladih autora, za slavljenje etabliranih filmskih velikana, kao i za upoznavanje sa konstantnim evoluiranjem filmskog jezika i filmskih formi.

 

FIDMarseille, Marsej | 04–10.07.2023

2. FAZA: Profesionalizacija – Film kao profesija

Tema: „Profesionalizacija“. Festival u Marseju pokreće susrete sa inkluzivnim filmskim školama, uključujući Kourtrajmé Marseille i CinéFabrique Lyon, kao i sa mladim talentima FIDCampus-a.

Radionice iz filma (radionica snimanja, montažna radionica).

FIDMarseille (od 1989) smatra se kolevkom novih filmskih jezika i središtem filma koji prevazilazi komercijalnost. Prvobitno isključivo festival dokumentarnog filma, sada FIDMarseille prikazuje i igrane filmove sa dokumentarnim pristupom.

 

UNDERDOX, Minhen | 05–11.10.2023

FAZA 3: Kolektivnost

Tema: „Kolektivnost“. Minhenski festival pruža uvid u mogućnosti zajedničkog rada, takođe u pogledu dijaloga i demokratske kohezije.

Radionice iz medijske pismenosti, novinarstva i tehnologije u saradnji sa Institutom za medijsko obrazovanje (Institute for Media Education, JFF) i International MunichArt Lab (IMAL), radionice snimanja i susreti sa umetničkim kolektivima.

UNDERDOX (od 2006.) je jedan od najinovativnijih festivala u Nemačkoj. Njegov fokus je na ukrštanju dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma. U rubrici VIDEODOX prikazuje se video umetnost.

 

PODRŠKA PROJEKTA

CONNECTING FUTURES je podržan od strane francusko-nemačke kancelarije za mlade (OFAJ / DFJW) kao zajednički projekat međunarodnih filmskih festivala Beldocs, FIDMarseille i UNDERDOX. Trilateralni projekat razmene mladih finansira Specijalni fond za projekte sa zemljama Jugoistočne Evrope (SOE) koji obezbeđuju nemačko Ministarstvo spoljnih poslova i francusko Ministarstvo za Evropu i druge poslove.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд