I kao integritet 

PANEL DISKUSIJE:

•             Panel 1: Budućnost kolaborativnog i građanskog novinarstva u eri otvorenih podataka 

Nedelja / 06.09. u 21.00 na televiziji N1

Dok je nekada vodećim katalizatorom razvoja istraživačkog novinarstva zasnovanog na otvorenim podacima poslužio rat u Siriji, verovatno najbolje dokumentovani sukob u istoriji, u 2020. godini, u naporima da se integritet informacija očuva od rastućih pretnji, istraživanja koja se temelje na otvorenim izvorima podataka predmet su sve većih ulaganja etabliranih medijskih kuća, organizacija za ljudska prava, istraživačkih centara i akademskih institucija. Ono što je nekada bio domen obaveštajnih agencija, pa kasnije povremeni eksperimenti istraživača amatera poput Eliota Higinsa, budućeg osnivača Belingketa, danas postaje mainstream istraživačka praksa sa značajnim izgledima da zauvek promeni novinarstvo u digitalnom dobu.

Panel diskusija podstaknuta filmom Belingket: Istina u svetu post-istine će preispitati da li ubedljivost i autentičnost otvorenih podataka, kao i transparentnost postupka otkrivanja u open-source istrazi najviše približavaju ovu vrstu novinarstva naučnoj metodi, suprotstavljajući je tradicionalnom modelu koji zahteva poverenje u stručnost? Kako se koncept transparentnosti i odgovornosti u izveštavanju transformisao od prošlodecenijske „revolucije transparentnosti” i projekata poput WikiLeaks-a? Koji će modeli kolaborativnog i građanskog novinarstva (organizacijski i finansijski) biti prisutni u svetu u eri otvorenih podataka i koji imaju najviše šansi da uspeju na Balkanu?

Panelisti:

 • Kristijan Tribert (Christiaan Triebert), istraživački novinar i član kolektiva Bellingcat, novinar u timu za vizuelna istraživanja The New York Times
 • Bojana Jovanović, zamenica urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)
 • Bojan Cvejić, izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik portala lista Danas
 • moderator: Slobodan Georgiev, direktor programa i vesti Newsmax Adria

 •             Panel 2: Nije vreme da se ćuti: Borba protiv nasilja prema ženama novinarkama 

Ponedeljak / 07.09. u 22.30 na televiziji N!

Dok je rodno zasnovano nasilje i dalje jedno od najrasprostranjenijih i najviše tolerisanih vrsta kršenja ljudskih prava u svetu, nasilje nad ženama novinarkama je pitanje sa kojim se zajednica nije do nedavno direktno suočavala. Izveštaj o borbi protiv nasilja nad ženama novinarkama koji je 8. jula 2020. godine objavila Specijalna izvestiteljka UN-a o nasilјu nad ženama Dubravka Šimonović, prvi je izveštaj koji se bavi sistematskom analizom ovog problema i svedoči o porastu različitih vrsta nasilja u radnom okruženju, na terenu i posebno onlajn, koje predstavljaju deo svakodnevice žena novinarki i medijskih radnica. Poslednja decenija je takođe obeležena porastom broja ubistava novinarki, te je 70 njih ubijeno u svetu od 2010. godine.

U Meksiku, zemlji koja se dugo nalazi na listi najopasnijih država za bavljenje istraživačkim novinarstvom, četiri novinara je ubijeno od početka ove godine, od kojih su dve novinarke. Na primeru Karmen Aristegi, glavne protagonistkinje filma Radijska tišina, koja važi za jedan od simbola hrabrosti, profesionalnog integriteta i borbe za slobodu medija u Meksiku, panel diskusija će predstaviti uvid u surovu realnost istraživačkog novinarstva iz ženske perspektive i razmotriće smernice i strategije za celovitiji i efikasniji pristup rešavanju specifičnih izazova sa kojima se suočavaju žene novinarke, pre svega pitanja zaštite njihove bezbednosti.

Panelisti:

 • Maja Branković Đundić, koordinatorka programa protiv nasilja nad ženama u UNDP Serbia
 • Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme
 • Karmen Aristegi (Carmen Aristegui), novinarka, voditeljka i kolumnista (Meksiko)
 • moderatorka: Maša Mileusnić, novinarka i članica grupe Novinarke protiv nasilja nad ženama

•             Panel 3: Istraživačko novinarstvo u jugoistočnoj Evropi: Istina ili izazov 

Subota / 05.09. u 22.30 na televiziji N1

Više od trećine svih kršenja slobode medija prijavljenih širom Evrope 2018–2019. dogodilo se u jugoistočnoj Evropi, pri čemu su iza polovine njih stajale vlade, tvrde posmatrači koji prate slobodu medija u regionu. Pogoršanje situacije karakteriše i sve veća polarizacija i izostanak solidarnosti kada je reč o medijima bliskim vlasti sa jedne strane, i sa druge o nezavisnim medijima koji se bore za opstanak pored napada političara, onlajn pretnji, neosnovanih optužbi za ugrožavanje nacionalne bezbednosti i sudskih tužbi korišćenih protiv medija kako bi se oni zatvorili Ili finansijski oslabili i kako bi se sistemski suzbila potreba za istraživačkim, nezavisnim novinarstvom. Institucije postaju sve više rezervisane prema novinarima i sve teže je dobiti informacije. Uprkos svim izazovima, istraživačko novinarstvo u regionu se uspešno razvija i smatra za jedno od najkvalitetnijih u Evropi.

U slovačkom filmu Nije se desilo potraga za izgubljenim dokazima politički motivisanog ubistva iz devedesetih počinje od izjave premijera zemlje da se to ubistvo – nije desilo. Film razotkriva pozadinu rasvetljavanja događaja iz mračne prošlosti kroz neretko suprotstavljene izjave svedoka, novinara i uzbunjivača, koje još jednom ukazuju na brojne izazove u otkrivanju istine koja je pokopana u nevidljivim državnim arhivima. Panel diskusija će preispitati najteže izazove sa kojima se susreću istraživački novinari na Balkanu, razlike i sličnosti u njihovim praksama u poređenju sa ostatkom Evrope, kao i perspektive kolaborativnih prekograničnih projekata, i doprineće stvaranju novih mostova solidarnosti između novinara u regionu.

Panelisti:

 • Borjan Jovanovski, glavni urednik portala Novatv.mk (Severna Makedonija)
 • Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)
 • Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik medijskog projekta BUKA (Bosna i Hercegovina)
 • moderator: Aleksandar Đorđević, novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN)

Filmovi na televiziji N1

Subota / 05.09. u 20.00

Nije se desilo / Barbora Bereznakova, Slovačka, Češka Republika, 2019, 82′

Nedelja / 06.09. u 20.00

Belingket: Istina u svetu post-istine / Hans Pool, Holandija, 2018, 88′

Ponedeljak / 07.09. u 20.00

Radijska tišina / Juliana Fanjul, Švajcarska, Meksiko, 2019, 78′

Četvrtak / 10.09. u 20.00

XY Čelsi / Tim Travers Hawkins, VB, 2019, 92′

 

iČovek 

•               Panel: Masovna upotreba novih tehnologija i pravci njenog razvoja u kreiranju naše budućnosti

Koje posledice će sve brži razvoj i masovna upotreba veštačke inteligencije imati po globalno društvo? Kako ćemo se nositi sa izazovima koji slede i potrebom za kontrolisanjem tehnološkog razvoja u ovoj oblasti i zaštitom naše privatnosti? Panel diskusija sa Tonje Hessen Schei, rediteljkom dokumentarnog filma iHuman koji se bavi preispitivanjem potencijala pametne tehnologije, ali i nedostatkom transparentnosti i zakonske regualative u oblasti njene primene.

Panelisti: Tonje Hessen Schei, rediteljka filma iHuman, Vladan Joler

Moderator: Petar Laušević

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.