Dodeljene nagrade u programskom segmentu Serbian Docs in Progress na Beldocsu

Industry - 09.09.2020.

U okviru programa Beldocs Industry na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, projekat I, gde je taj princ na belom konju? rediteljke Sonje Rakić dobio je glavnu nagradu od 1.000 evra u programskom segmentu Serbian Docs in Progress. Posebno priznanje dodeljeno je projektu filma I’m people, I am nobody Svetislava Dragomirovića. Serbian Docs in Progress predstavio je osam srpskih dokumentarnih projekata međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija, drugih evropskih festivala, preko live streaminga iz prostora Nova Iskra Workspace Dorćol.

U obrazloženju internacionalnog žirija sačinjenog od profesionalaca iz sveta filmske industrije, naglašeno je da pobednički projekat krasi „snažan ženski lik upotpunjen snažnim ženskim timom”. Uz konstataciju da projekat filma nosi divnu poruku da nikada nije kasno zavoleti sebe i biti voljen, žiri dodaje da su „ljubav i potraga za ljubavlju univerzalne teme, sa kojima se svako može poistovetiti”, kao i da je ovo „priča koja donosi nadu u teškim vremenima”.

Žiri je posebno priznanje dodelio projektu I’m people, I am nobody Svetislava Dragomirovića „za izuzetno prijemčiv ton koji je vodio publiku u pravom smeru bez mnogo reči kroz kontraverznu temu, uz  poštovanje kako prema protagonisti filma, tako i prema publici”.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada Serbian Docs in Progress bio je jedini događaj u okviru Beldocs Industry programa koji je održan uživo, u Galeriji Neon.  Ostatak programa realizovan je online.

Program Beldocs Industry i segment Serbian Docs in Progress  podržan je od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA, na konkursu Pristup market, i  predstavlja jedinstveni događaj u regionu kinematografija zapadnog Balkana i jedno od glavnih mesta okupljanja audiovizuelnih profesionalaca iz Evrope, regiona i Srbije sa ciljem razvoja tržišta kreativnih dokumentaraca.

Beldocs Industry sastoji se iz nekoliko segmenata: „Beldocs Academy” (radionica za razvoj VR/AR projekata), „Beldocs in Progress” i „Serbian Docs in Progress” (predstavljanje dokumentarnih projekata međunarodnoj filmskoj industriji), „Documentaries for Kids and Youth” (radionica za razvoj projekata namenjenih deci i omladini) i „Beldocs Market”.

Ovaj projekat od nacionalnog značaja za ciljeve ima razvoj nacionalnog sistema audiovizuelnih umetnosti kroz povezivanje srpskih reditelja i producenata sa agentima prodaje dokumentarnih filmova u Evropi, urednicima televizija iz regiona i predstavnicima vodećih evropskih festivala, kao i bolje pozicioniranje srpske dokumentaristike na međunarodnom nivou.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд