Dugi aplauzi i pune sale za domaće premijere

Festival - 28.05.2024.

XR izložba u Bioskopu Balkan

Šesti dan Beodocsa predstavio je pregršt filmova iz cele Evrope.

No, kao i prethodnih nekoliko večeri, najveće interesovanje vladalo je za domaće autore.

Dom omladine Beograda je tradicionalno mesto na kome se predstavljaju filmovi koji su u Srpskom takmičarskom programu. Prikazan je film „Izlaz kroz ludaru“, Nikole Ilića, koji je publika ispratila velikim aplauzom. Ovaj kratkometražni, intimni dokumentarac govori o vojniku, pankeru i skejteru, koji je odveden na ratište, iako nikako nije želeo da bude vojnik…

Kako biti slobodan?“ je film mladog reditelja, Nikole Polića, koji govori o Slobodanu Kovačeviću Bobišu, slikaru iz Beograda, čija su dela devedesetih godina prošlog veka upoređivana sa opusom Vazarelija. Dvadeset godina kasnije on priređuje samostalnu izložbu kako bi ponovo zauzeo svoje mesto u svetu umetnosti. Reditelj je rekao da je ovo priča o položaju umetnika u Srbiji, ali i o porodici i važnosti porodice u životu čoveka.

Još jedna domaći film imao je vrlo posećenu premijeru – „Nasleđe kralja trube“, Vladimira Kajlovića.

Kada je reč o prikazanim filmovima iz Međunarodnog takmičarskog programa, na repertoaru su bili folmovi „Blato“, ruskog reditelja Ilije Povolotskog,  „U tišini i galami“ francuskog rediteljskog dua – Klemon Rusije i Adrijen Mose.i „Ksenija“, litvanske reditelje Renate Saulite.

Do kraja Beldocsa, u Bioskopu Balkan publika će moće da pogleda i posebno osmišljen program, XR izložbu u koju su uključena tri XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima: Beskomforno (Comfortless), južnokorejske rediteljke Đine Kim Sa glavnog trga (From the Main Square) iz 2023, animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares  i Vreme senki (Shadowtime), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma.

Za pretposednji dan festivala Beldocs, utorak 28.maj publika može da pogleda izbor filmova iz svih programa Beldocsa, a za 19.30 zakazana je dodela nagrada 17. izdanja Beldcs festivala u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1)

Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs, gde možete uzeti i karte za festival.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд