Filmovi ‘’Vodič za obalska utvrđenja’’ Tijane Petrović i ’’Niko vredan pomena’’ Svetislava Dragomirovića pred beogradskom publikom, u okviru Srpskog takmičarksog programa 16. Beldocs festivala

Festival - 14.05.2023.

Četvrtog dana Beldocs festivala u okviru Srpskog takmičarskog programa prikazana su dva filma: i ‘’Vodič za obalska utvrđenja’’ Tijane Petrović’’ u dvorani Kulturnog centra Beograda i ‘’Niko vredan pomena’’ Svetislava Dragomirovića’’ u Domu omladine Beograda.

‘’Vodič za obalska utvrđenja’’ je kratkometražni film koji je, po rečima autorke, esej film koji istražuje tehnološku evoluciju vojnih bunkera izgrađenih na obali zaliva San Franciska. Rediteljka  kaže da njeni filmovi inače posmatraju i preispituju naš odnos prema istoriji, mestu i prirodnom svetu. Ovaj film posmatra geološki odnos između struktura kolonijalne moći i zemlje na kojoj su izgrađene. Kroz promene pejzaža i njegovu mitologiju, film prati evoluciju vojnih tehnologija gledanja.

Film ’’Niko vredan pomena’’ opisuje ličnu dramu koju proživljava šezdesetogodišnji penzionisani porno glumac iz Srbije, koji u malteškom zatvoru iščekuje kraj Kafkanijanskog suđenja, boreći se sa demonima koji mu ne dozvoljavaju da zaspi. Film je baziran na telefonskim razgovorima iz zatvora, koji otkrivaju njegova nedela, ali takođe i duboko sakrivene emocije u rezervoarima prošlosti- koji mu dodatno otežavaju postojanje. Njegova neostvarena potreba za ljudskim i godine provedene u samoći, prerastaju u depresiju koju leči kroz ispade u javnosti, a koji su ga u isto vreme učinili da se oseti posramljenim ali i živim i postojanim.

’Mislim sam da je bilo važno da pružim priliku, odnosno kreiram prostor u kome će se jedan prestupniik osećati bezbedno da ispriča svoju verziju priče. Važno je saslušati, važan je i pokušaj da
razumemo šta je to što je prolazilo kroz njegovu glavu, koji su koreni njegovog problema. Samo u
takvoj atmosferi je moguće težiti ka istini, iako je mogućnost velika da je nikada ni ne dobijemo’’ – izjavio je Dragomirović.

U nedelju ,14. maja u okviru glavnog takmičarskog programa očekuje nas nekoliko sjajnih filmova: ’’Reka’’ (Jennifer Peedom, Joseph Nizeti ), ’’Mara’’ (Sasha Kulak), ’’Potpuno poverenje’’ ( Jialing Zhang), kao i film francuske Nobelovke Ani Erno (Annie Ernaux) ’’Godine super osmice’’  

U Jugoslovenskoj kinoteci u18.00 biće prikazan film ’’Mariupolis 2’’ (Mantas Kvedaravicius, Hanna Bilborova), koji će najaviti Ambasador Ukrajine, Volodimr Tolkač i ambasadorka Nemačke, Anke Konrad, a rediteljka Hana Bilborova će se pokloniti beogradskoj publici.

U okviru srpskog takmičarskog programa biće prikazani filmovi: ’’Reznica’’, reditelja Davora Marinkovića  i ’’Aurorin san’’, Dragane Jovanović, u terminu 19.30 u Domu omladine Beograda.

Programz 16. Beldocs festivala možete pogledati ovde: BELDOCS 2023 PROGRAM

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд