Međunarodna filmska radionica Moving Cinema za nastavnike!

Edukacija - 05.10.2022.

Beldocs poziva nastavnike na filmsku radionicu i druženje!

U saradnji sa organizacijom A Bao A Qu (Barselona, Španija), vodećim partnerom evropskog projekta Moving Cinema, Beldocs organizuje tročasovnu edukaciju i radionicu snimanja kratkih filmova i kreativnog rada sa učenicima za nastavnike srednjih i osnovnih škola, prema metodi razvijenoj u okviru Moving Cinema, a nastavnicima će biti predstavljeni i podeljeni metodički materijali (priručnici) za potrebe organizacije kreativnog rada sa učenicima.

Radionica će se održati u prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) u subotu 15. oktobra sa početkom u 11 časova, a vodiće radionicu Laia Colell i Núria Aidelman (A Bao A Qu), uz obezbeđen prevod na srpski jezik. Ukupno trajanje radionice sa pauzom za posluženje je do 15 časova. Od opreme za učešće u radionici neophodno je samo da svako od nastavnika ponese telefon i punjač/powerbank.

Učešće je besplatno, a zainteresovanim nastavnicima iz drugih gradova biće refundirani putni troškovi.

Zbog ograničenog broja mesta molimo nastavnike da se prijave za učešće u radionici na mail aleksandra.vusurovic@beldocs.rs ili na broj 011/ 3248873 najkasnije do 10. oktobra.

O radionici

Kreativne radionice Moving Cinema u školama dovode u vezu gledanje filmskih odlomaka i čitavih filmova sa kreativnim vežbama sa kamerom, mobilnim telefonima ili tabletima, što mladim ljudima omogućuje da razviju obuhvatnije razmišljanje o filmovima. Pored toga, kroz svoju kreativnu praksu stvaraju ličnu vezu sa filmskom umetnošću, osećaju da su njihove analize i interpretacije dragocene i da ih približavaju filmovima. Istovremeno, gledanje filmskih inserata uvećava njihovo znanje o raznolikosti, širini i bogatstvu kinematografije.

Sa mentorima radionice, nastavnici će imati prilike da sami učestvuju u kompletnom procesu gledanja i stvaranja filmova, koji će kasnije moći da primene u kreativnom radu sa svojim učenicima. Nastavnicima će biti predstavljene tri vrste kreativnih radionica koje oni mogu da realizuju zajedno sa svojim đacima, kao i neophodni priručnici („Alati za gledanje i proizvodnju filmova“) koji se bave sledećim specifičnim kinematografskim pitanjima: „Dnevnik prostora“, „Svetlost i lice“ i „Drveće“.

Materijali za gledanje, koji su poseban deo priručnika, uključuju evropske filmove koji pripadaju različitim vremenima, tradicijama i zemljama, predlažući tako putanju i otvarajući se glavnim referencama evropske kinematografije, kako starim tako i savremenim filmovima.

Na osnovu iskustva stečenog na radionici, svi učesnici će biti pozvani da sa svojim đacima učestvuju u međunarodnom događaju „Dan snimaka sveta“ koji se održava 10. novembra svake godine.

Sa nestrpljenjem vas očekujemo!

O projektu Moving Cinema

Od 13. do 15. oktobra, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs organizuje u Beogradu susret predstavnika vodećih evropskih organizacija u oblasti filmske edukacije i razvoja mlade publike, kao i specijalni program posvećen mladima i školskim nastavnicima.

Susret će se održati u okviru Moving Cinema – projekta zajedničkog evropskog filmskog edukativnog prostora za mlade od 12 do 18 godina, koji od 2014. godine otvara mladima u Evropi nove mogućnosti za aktivan angažman u oblasti filmske umetnosti kroz radionice, samostalno filmsko programiranje, rad sa filmskim stvaraocima i kroz razvoj novih kreativnih praksi, znanja i veština. Beldocs se pridružio projektu krajem 2020. godine i postao prvi partner van Evropske Unije, te na taj način dobio priznanje za svoj edukativni program i mogućnost za njegov dalji razvoj i razmenu iskustva sa partnerima u Evropi.

Dogadjajima u okviru susreta će prisustvovati svi partneri Moving Cinema mreže, a to su A Bao A Qu (Španija) – vodeći partner, Meno Avilys (Litvanija), Kijufi (Nemačka), Otok Institut (Slovenija) i Beldocs (Srbija).

Za više informacija o aktivnostima projekta Moving Cinema u Srbiji, posetite sajt i društvene mreže Beldocs festivala, a više informacija o metodologiji i međunarodnim aktivnostima, kao i edukativnim resursima za nastavnike i organizacije, dostupno je na zvaničnom sajtu projekta.

Projekat Moving Cinema je podržan od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд