Miša Radivojević, Darko Bajić i Siniša Cvetić predstavili ostvarenje koje će zatvoriti 17. Beldocs Festival – „Film je promenio svet“

Festival - 28.05.2024.

Na današnjoj konferenciji za medije u okviru tekućeg Beldocs festivala, predstavljen je film koji zatvara 17. Beldocs u sredu, 29. maja u 19.30 u Domu omladine Beograd – „Film je promenio svet“. Predstavili su reditelji, Darko Bajić i Siniša Cvetić, kao i protagonista filma, doajen srpskog filma, Miša Radivojević – reditelj i scenarista.

 

„Film je promenio svet“ je film o reditelju i scenaristi Milošu Miši Radivojeviću, koji je od vremena „crnog talasa“ do danas, svojim ostvarenjima sačuvao poziciju radikalnog filmskog autora i jednog od najvažnijih predstavnika art filma u jugoslovenskom i evropskom kontekstu.

Sam film je deo jednog većeg serijala koji bi trebalo da se bavi filmskim nasleđem, koja će nas čekati u budućnosti“ Ceo projekat se zove „Film davne budućnosti“, čiji je autor i moderator Darko Bajić, i reditelj, Darkov student, Siniš Cvetić. Koncept je kreiran s ciljem da sačuva iskustvo reditelja koji su obeležili kinematografiju Srbije. Ovaj model očuvanja i prezentovanja kulture sećanja pokazao se kao atraktivan i veoma delotvoran. Premijera prvog filma koji nosi naziv po projektu „Film davne budućnosti“ organizovana je u velikoj sali MTS dvorane uz prisustvo više od 1000 gledalaca i filmskih profesionalaca. Mediji su s velikom pažnjom tretirali ovaj projekat, a sa velikim pijetetom i radoznalošću posvetili medijski prostor akterima filma – Đorđu Kadijeviću, Bori Draškoviću, Miši Radivojeviću i Zdravku Šotri čije intervjue ljubitelji njihovih filmova dugo nisu imali prilike da pročitaju i vide.

„Iskustvo filmske trake je jako važno da se ugradi u novu tehnologiju. Jer nova tehnologija do besmislenosti ubrzava stvari. Bioskop je jako bitan jer tu komuniciramo sa filmom, jer taj film je poslednjih godina jedino slobodno ostrvo … Ovaj film na pravi način želi da sačuva iskustvo ljudi koji su snimali filmskom trakom, ne zato što je to nešto genijalno, nego zato što kada smo snimali filmskom trakom, u tim trenucima smo se osećali kao da nam je Bog dao nagradu. I upravo u ovom filmu o Miši Radivojeviću on sam kaže da je film promenio svet“ – rekao je Bajić.

Siniša Cvetić, kao glas jedne mlađe generacije u ovom filmu, rekao je; „Profesor mi je predložio da napravimo razgovor sa čuvenim rediteljima i kad smo shvatili koga smo uspeli da dobijemo, morali smo ozbiljno da se pripremimo i da nađemo dobru rezoluciju svih filmova ovih velikih reditelja, za montažu. Tako da je ovaj film važan i kao neko očuvanje njih kao reditelja, njihovog načina razmišljanja i kao želja da se probudi interesovanje kod mlađih generacija za njihove filmove“ – istakao je Cvetić.

Miša Radivojević je na kraju istakao da je film „Film je promenio svet“ i ceo projekat „Film davne budućnosti“  znak jedne plemenite namere autora da odabere grupu doajena, u vrlo teškom vremenu za kulturu i da je zahvalan za takav gest u koji je uložen rad i poštovanje prema svim tim ljudima.

 

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд