Muzej revolucije otvara Beldocs

Festival - 16.04.2022.

Poetski dokumentarac o postjugoslovenskim društvima

Jubilarni 15. Beldocs festival otvoriće poetski dokumentarac, Muzej revolucije, nagrađivanog autora Srđana Keče, 11. maja u 19.30 u Domu omladine Beograda. Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

„Čast mi je da ovaj film otvara Beldocs, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom. Premijera Muzeja revolucije u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani“, izjavio je  Srđan Keča, autor filma, povodom premijere Muzeja revolucije u Beogradu i dodao  „Ovaj film se rodio iz želje da ispričam parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja. Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče.”

„Raduje nas što će dugo iščekivana domaća premijera filma Muzeja revolucije biti na Beldocs festivalu. U okviru našeg programa, predstavljamo autore koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove, među kojima je i Srđan Keča. Posetiocima festivala nudimo mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma. Premijere domaćih dokumentarnih filmova na Beldocs festivalu prikazuju ideje, ljude i događaje koji oblikuju našu stvarnost“, izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka festivala Beldocs.

Ovaj poetski dokumentarac kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat arhitekte Vjenceslava Richtera. Reč je o planu izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, ali vizija sa početka 60-ih nikada nije odmakla dalje od izgradnje podruma. Danas, 60 godina kasnije taj zapušteni prostor naseljavaju društveni izopštenici kasnog kapitalizma. Priča prati devojčicu i njenu majku koje za život zarađuju čisteći šoferšajbne. U vlažnoj, mračnoj zgradi, „podrumu revolucije“, živi i starica sa kojom devojčica gradi blizak odnos. Na obodu grada koji se ubrzano transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj. Portretišući odrastanje unutar napuštenih ruševina utopijskog projekta, film istražuje odnos kolektivnih i individualnih snova, način na koji krah prvih nagriza druge, postavljajući pitanje o mestu na kom ti snovi i dalje žive.

Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu, gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu Najbolji debitantski dugometražni dokumentarac (Best First Feature). Prikazan je i na festivalima Human Rights Film Festival 2021 u Zagrebu i filmskom festivalu u Trstu (2022), a poznato je za sada da će imati premijere, osim u Beogradu (15. Beldocs) i u Torontu, na čuvenom filmskom festivalu Hot Docs, u Lincu na festivalu Crossing Europe, u Parizu na Žan Ruš međunarodnom festivalu etnografskog filma i u Gvadalahari, na Međunarodnom filmskom festivalu.

Scenarista, reditelj i direktor fotografije ovog dugometražnog dokumentarnog filma je Srđan Keča, koji je uz Vanju Jambrović i producirao film. Montažerka filma je Hrvoslava Brkušić, muziku potpisuje Hrvoje Nikšić, a dizajn zvuka Jakov Munižaba. Film je nastao u ko-produkciji producentskih kuća Uzrok (Srbija) i Restart (Hrvatska) i kao i Hrvatske radiotelevizije, Al Jazeera Documentary Channel (Katar) i Nutprodukce (Češka), a podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra, MEDIA programa, Češkog filmskog fonda, Sandens Instituta, i Televizije GEO.

Srđan Keča je autor zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca Pismo ocu (2011), Miraž (2012), i Flotel Evropa (2015).

Jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022, koji će biti održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu, predstaviće premijerno u našoj zemlji više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina. Karte će uskoro biti u prodaji i onlajn na Beldocs internet stranici www.beldocs.rs.

O Beldocs-u
Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Asocijacije dokumentarista Evrope.

 

 

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд