Najbolji svetski dokumentarci na 16. Beldocs festivalu

Festival - 14.02.2023.

Šesnaesto izdanje Beldocsa, jednog od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, biće održano od 10. do 17. maja na sedam lokacija u Beogradu i predstaviće više od 90 premijernih savremenih dokumentarnih ostvarenja u sklopu 12 programskih celina.

„Nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog jubilarnog 15. Beldocsa, vraćamo se sa novim elanom, novom energijom i željom da i ovogodišnji festival bude najbolji do sada. Drago nam je što su nam i ove godine poverenje poverili brojni istaknuti autori i što ćemo našoj vernoj publici i ove godine moći da ponudimo vrhunski program i pravi festivalski štimung.“ izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala.

„Selekcija će kao i ranijih godina poseban fokus staviti na sveže izraze novih autora i vizuelno upečatljive filmove koji dokazuju da dokumentarni film zaista jeste kinematografija za bioskope budućnosti. Svi filmovi će na Beldocsu imati svoju prvu projekciju u Srbiji. Neki nažalost i poslednju, tako da priliku da se pogledaju ovakvi filmovi valja iskoristiti dok je tu.“  izjavio je Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala.

Preporučujemo na 16. Beldocs festivalu

Reka u režiji Dženifer Pidom i Džozefa Nizetija, muzička odiseja koja istražuje izuzetan odnos između ljudi i reka. Kroz istoriju, reke su oblikovale naše pejzaže i naša putovanja. Reka  svoju publiku vodi na putovanje kroz prostor i vreme; prostire se preko šest kontinenata, i oslanja se na izvanrednu savremenu fotografiju. Narator filma je glumac Vilem Defo.

Kijevski proces i Prirodna istorija uništenja u režiji ukrajinskog režisera Sergeja Loznice. Kijevski proces prati jedno od prvih posleratnih suđenja za nemačke naciste i njihove saradnike, održano u januaru 1946. u Sovjetskom Savezu. Baziran na knjizi nemačkog pisca V.G. Sebalda, Prirodna istorija uništenja istražuje percepciju i obradu fenomena masovnog uništenja nemačkog civilnog stanovništva u evropskoj posleratnoj književnosti.

Muzika za crne golubove režisera Jergena Leta i Andreasa Kefeda. Film postavlja egzistencijalna pitanja uticajnim njujorškim džez muzičarima kao što su Bil Frisel, Li Konic, Midori Takada i mnogi drugi: Kakav je osećaj svirati i šta znači slušati? Kako je biti ljudsko biće i provesti ceo život pokušavajući da nešto izraziš zvukovima?

Beldocs se održava uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija na www.beldocs.rs.

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд