Peti dan 16. Beodocsa obeležile dve premijere u Srpskom takmičarskom programu: ‘’Reznica’’ Davora Marinkovića i ‘’Aurorin san’’ Dragane Jovanović

Festival - 15.05.2023.

Petog dana Beldocs festivala, predstavljena su još dva filma u okviru Srpskog takmičarskog programa u Domu omladine Beograda –  ‘’Reznica’’ Davora Marinkovića i ‘’Aurorin san’’ Dragane Jovanović.

’’Reznica’’ je kratkometražni film u kome je autor, Davor Marinković pokušao da predstavi dve generacije izbeglih lica koje i dalje pokušavaju da stvore nov identitet nakon raspada Jugoslavije. Sam naziv filma Reznica, predstavlja botanički pojam. Označava odsečeni deo biljke koji može ponovo da pusti korene i da se zasadi na drugom mestu, i nosi u sebi snažnu metaforu. Opisuje ljude koji pokušavaju da puste svoje korene ponovo, da počnu život ispočetka na nekom drugom mestu.

’’Ovaj film ne govori o ratu, već je o potrazi za domom, za kućom’’ – istakao je Davor i kazao da se tokom snimanja i on se sam identifikovao sa akterima filma, jer je odrastao u Italiji, što je potvrda je to svakako univerzalna tema.

’’Aurorin san’’ je ostvarenje Dragane Jovanović koja je tokom pandemije korone uspela da zabeleži snove svojih prijatelja. Rediteljka je istakla da je specifičan način snimanja filma, upotrebom Skype snimača, bio veoma inspirativan. Dao joj je slobodu da sa akterima filma komunicira na poseban način, naročito tokom pandemije, i da na daljinu režira film dajući instrukcije o položaju kompijutera kojim su se akteri filma snimali.

’’U filmu je zastupljeno sedam tema, uz veliki broj aktera iz celog sveta, čije je snove rediteljka sakupila i predstavila u filmu. Polazna inspiracija je bila i priča o uspavanoj lepotici, ženski princip u bajkama, zanemarena psiha i sama priroda’’ – objasnila je rediteljlka

U ponedeljak ,15. maja  Domu omladine Beograda na programu je nekoliko domaćih premijera: u 17.00  je film Pavla Terzića: ’’Bajka bespovratnog vremena’’, a u 19.30 dva ostvaranje koja su deo Srpskog takmičarksog programa ’’Portret umirućeg dzina’’ Stefana Đorđevića i ’’Flotacija’’ Aleksandre Tatić i Eluned Zoe Aiano.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u 19.00 biče predstavljen film Filipa Markovinovića reKAPITULACIJA

U utorak, 16. maja u 19.30 u jugoslovenskoj kinoteci, najavljena je dodela nagrada 16. Beldocs festivala.

Program 16. Beldocs festivala možete pogledati ovde: BELDOCS 2023 PROGRAM

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд