Pitanje opstanka u sklopu specijalnog programa gostujućeg kustosa Srećka Horvata na 17. Beldocsu

Festival - 08.05.2024.

Na predstojećem, 17. festivalu Beldocs, koji će biti održan od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu, biće predstavljena programska celina Opstanak nije dovoljan, specijalni program gostujućeg kustosa, filozofa Srećka Horvata.

„Jako me veseli što ćemo na Beldocsu predstaviti specijalni program koji se bavi gorućim temama od klimatske krize, kolonijalizma i ekstraktivizma do pobune, prijateljstva i video-igara. Uz selekciju intrigantnih filmova, publika će moći i uživo upoznati se sa subverzivnim austrijskim kolektivom Total Refusal, iranskom režiserkom iza filma Moja ukradena planeta i talijanskim filozofom Federikom Kampanjom. Ideja je da kroz filmove i kroz diskurzivni program pokušamo iznaći odgovor na pitanje ne samo kako preživjeti, već kako živjeti“, izjavio je Horvat.

Moja ukradena planeta (My Stolen Planet, 2024), ostvarenje rediteljke Faranaz Šafiri, predstavlja vizuelni dnevnik autorkinog života u rodnom gradu u Iranu i njeno balansiranje između slobode u privatnom prostoru i represije spoljašnje sredine. Paralelno sa dokumentovanjem svoje stvarnosti, autorka se služi i drugim snimcima sa 8mm traka koje skuplja.

Saundtrek za prevrat (Soundtrack to a Coup d’Etat, 2024) bavi se važnim momentom hladnoratovskog perioda u kojem se proces emancipacije afričkih zemalja prepliće sa popularnim džez muzičarima 20. veka, kroz priču o atentatu na Patrisa Lumumbu. Autor Johan Grimonprez inkorporira logiku džez koncerta u ovo esejističko filmsko ostvarenje kako bi dočarao jedan kompleksan istorijski trenutak, važan za izgradnju identiteta naroda Afrike.

Kreativni duo Kevin Brenan i Lorens Derkin stoji iza dokumentarca TeraForma (TerraForma, 2023). Film govori o vulkanskom ostrvu Asension, koje je u viktorijanskom dobu od divljeg, napuštenog tla pretvoreno u idilično letovalište.

Reditelj i scenarista Maks Kestner istražuje pitanja života, smrti, svesti i ljubavi kroz film Život i drugi problemi (Life and Other Problems, 2024), o slučaju smrti žirafe u zoološkom vrtu u Kopenhagenu, koji postaje viralan, sve od Holivuda do Čečenije.

Festivalskoj publici će biti predstavljena i dva ostvarenja medijske gerile Total Refusal – Jedva da radim (Hardly Working, 2022) i Kako nestati (How to Disappear, 2020). Ova grupa autora se bavi savremenim životom kroz transmedijalno kombinovanje unutrašnje logike video igara sa tradicionalnim elementima dokumentarnog filma. Jedva da radim se bavi takozvanim NPC-evima, koji u igricama obavljaju svakodnevne repetitivne radnje, simbolizujući monotoniju radničkog života u kapitalističkom sistemu. Kako nestati problematizuje mogućnost pacifistički nastrojenih igrača u ratnoj igrici Battlefield. Umetnički kolektiv Total Refusal održaće i kraću verziju masterclass – live performansa, odnosno ubrzanog kursa marksizma na primeru Sen Denija, glavnog grada kompjuterske igre Red Dead Redemption 2.

Novo ostvarenje reditelja Stiva Mekvina, Okupirani grad (Occupied City, 2023) paralelno ilustruje Amsterdam u doba nacističke okupacije, čije posledice odjekuju do današnjeg dana, i moderni Amsterdam tokom pandemije i tadašnjih uličnih protesta.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд