PLAY.DOCS Showcase

Festival - 02.04.2024.

Ozbiljne i ne-tako-ozbiljne igre iz cele Evrope u Beogradu!

Renomirani srpski festival dokumentarnog filma BELDOCS, zajedno sa SGA, objavio je poziv za predstavljanje na premijernom izdanju Play.Docs Showcase-a, u okviru ovogodišnjeg Beldocs festivala u Beogradu. Poziv za prijave je sada otvoren za timove iz cele Evrope. Prijavite svoje nove ozbiljne i ne-tako-ozbiljne video igre!

Dobro došli u Play.Docs Showcase, zadivljujuće putovanje kroz impresivno carstvo u kojem se pripovedanje susreće sa interaktivnošću. U okviru programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, zajedno sa SGA kao koorganizatorom, pozivamo vas da prikažete svoje duboke narative, teme koje izazivaju razmišljanje i inovativna igračka iskustva koja definišu pejzaž tzv. ozbiljnih video igara.

Poslednjih godina, video igre su prevazišle svoju tradicionalnu ulogu neobavezne zabave, evoluirajući u moćan medij za istraživanje složenih pitanja, podsticanje empatije i smislenih polemika. Kroz pomno razvijanu mehaniku igranja i ubedljive narative, tzv. “ozbiljne video igre” (engl. serious games) nude igračima jedinstvenu priliku da se bave temama koje se kreću od socijalne pravde i mentalnog zdravlja, pa sve do očuvanja životne sredine i istorijskih događaja.

U okviru zvaničnog programa 17. Beldocs-a u Beogradu, biće prikazane zanimljive igre koje pomeraju granice, i koje nam kroz domen igara skreću pažnju na neke od ključnih društvenih izazova današnjice. Svakako, veoma neozbiljan i zabavan pristup ozbiljnim igrama je upravo ono što tražimo!

Pored izložbe koja će, kako očekujemo, predstavljati igre koje dolaze sa čitavog evropskog kontinenta, Beldocs i SGA će takođe predstaviti i poludnevni konferencijski program usmeren na mlade i indie stvaraoce zainteresovane za kreativne i društvene aspekte savremenih narativa igara, uključujući lokalne i međunarodne slučajeve. Očekuju vas studije slučaja, zanimljivi predavači i ukrštanja sa SGA programom Playing Narratives. Apsolutni vrhunac programa biće gostovanje bečkog kolektiva Total Refusal, fokusiranog na umetničke intervencije i aproprijaciju mejnstrim video igrica. U svojoj praksi, oni hrabro prepravljaju video igre kako bi otkrili politički aparat skriven iza sjajnih i hiperrealnih tekstura ovog medija.

Tokom premijernog izdanja Play.Docs, želimom da predstavimo raznovrstan izbor ozbiljnih video igara koje pomeraju granice pripovedanja i izazivaju konvencionalne perspektive. Od emocionalno nabijenih narativa koji se bave ljudskim stanjem, do interaktivnih iskustava koja bacaju svetlo na hitna globalna pitanja – svaka igra vas poziva da postanete aktivni učesnik u istraživanju važnih društvenih tema i ideja.

Poziv za prijave je sada otvoren za sve studije i autore iz cele Evrope!
Pokažite nam svoje nove ozbiljne i ne-tako-ozbiljne video igre!
Pošaljite svoje prijave do 25. aprila putem ONLINE FORMULARA.

Šta tražimo?

Nezavisne ozbiljne video igre u fazi proizvodnje, idealno sa dostupnim demo-om za igranje, ili aktuelnom igrom koja se može igrati na bilo kojoj od uobičajenih platformi. Custom postavke ili kontroleri, “fizičke” igre i slični formati su takođe dobrodošli, sve dok ne zahtevaju složene transportne aranžmane iz inostranstva ili dodatne troškove.
Kada podnosite svoju prijavu, potrebno je da budete vlasnik IP-a, ili u slučaju da imate izdavača, koproducenta ili suvlasnika IP-a, potrebno je da imate dozvolu da pošaljete svoju prijavu, odnosno da predstavljate igre na prvoj izložbi Play.Docs.

Imate bilo kakva pitanja pre slanja prijave? Slobodno se javite putem emaila play.docs@beldocs.rs!

Pridružite nam se dok slavimo moć video igara kao medija za društvene promene, kulturna istraživanja i ličnu refleksiju! Kroz prizmu interaktivnog pripovedanja, nadamo se da ćemo inspirisati, obrazovati i pokrenuti smislen dijalog koji se proteže daleko izvan okvira ekrana.

Ponovo vas pozivamo da svoje igre pošaljete do 25. aprila putem ONLINE FORMULARA.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд