Poziv za srednjoškolce – Prijavi se da budeš deo tima mladih selektora Beldocs festivala

Projekti - 02.05.2021.

Beldocs poziva sve zainteresovane ljubitelje filma uzrasta od 14 do 18 godina da postanu deo tima mladih selektora festivala koji će zajedno oblikovati ovogodišnji Beldocs Teen program – program evropskih i svetskih dokumentaraca namenjenih tinejdžerima u okviru zvaničnog programa 14. Beldocs festivala.

U toku jednog meseca, mladi selektorski tim će gledati predselektovane naslove i na sastancima koji će se održavati jednom ili dva puta nedeljno, uz mentorstvo prolaziti kroz edukaciju i diskutovati o odgledanim filmovima.  Na kraju ciklusa mladi selektori će od šest ponuđenih filmova odabrati četiri dugometražna dokumentarna filma koji će imati nacionalnu premijeru na Beldocsu u septembru ove godine.  Selektori će imati prilike da gledaju filmove onlajn, u udobno za njih vreme, dok će se grupni sastanci održavati u zajednički odabranim terminima takođe onlajn i preko platforme po izboru. Prethodno znanje nije potrebno, a rok za prijave je 9. maj 2021.

U ovom programu, ne samo da nastojimo da kroz dokumentarni film priđemo još malo bliže specifičnim potrebama mladih, već i da podstaknemo mlade da glasno iznose svoje stavove, a sve to kroz diskusije koje će učesnicima približiti filmski jezik i istoriju filma, podstaći na razmišljanje o različitim izborima i pristupima filmskih autora, proširiti vidike i inspirisati. Svoje iskustvo članovi tima će upotpuniti angažovanjem u promotivnim aktivnostima festivala i pažljivo osmišljenoj kampanji komunikacije programa prema mladoj publici, prezentaciji filmova za vreme festivala, kao i u vođenju razgovora i intervjua sa filmskim autorima.

Rad tima mladih selektora (Young Programmers) je deo evropskog filmskog edukativnog projekta Moving Cinema, koji je podržan od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA i koji od 2014. godine mladima iz Španije, Litvanije, Nemačke, Slovenije i drugih zemalja Evrope nudi brojne mogućnosti za aktivnu participaciju u oblasti filmske umetnosti kroz radionice, samostalno filmsko programiranje, rad sa filmskim stvaraocima, i kroz razvoj novih kreativnih praksi, znanja i veština. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs se pridružio projektu krajem 2020. godine i postao prvi partner iz zemlje van Evropske Unije.

Učešće u programu je besplatno, a za prijavu je neophodno popuniti kratak formular do 9. maja 2021. Broj učesnika je ograničen, a za sva pitanja i informacije možete pisati Aleksandri Vušurović na aleksandra.vusurovic@beldocs.rs.

Vidimo  se!

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд