POZIV ZA SREDNJOŠKOLCE – PRIJAVI SE DA BUDEŠ DEO TIMA MLADIH SELEKTORA BELDOCSA!

Projekti - 02.05.2021.

Beldocs poziva sve zainteresovane ljubitelje filma uzrasta od 14 do 18 godina da postanu deo tima mladih selektora festivala koji će zajedno oblikovati ovogodišnji Beldocs Teen program – program evropskih i svetskih dokumentaraca namenjenih tinejdžerima u okviru zvaničnog programa 14. Beldocs festivala.

U toku jednog meseca, mladi selektorski tim će gledati predselektovane naslove i na sastancima koji će se održavati jednom ili dva puta nedeljno, uz mentorstvo prolaziti kroz edukaciju i diskutovati o odgledanim filmovima.  Na kraju ciklusa mladi selektori će od šest ponuđenih filmova odabrati četiri dugometražna dokumentarna filma koji će imati nacionalnu premijeru na Beldocsu u septembru ove godine.  Selektori će imati prilike da gledaju filmove onlajn, u udobno za njih vreme, dok će se grupni sastanci održavati u zajednički odabranim terminima takođe onlajn i preko platforme po izboru. Prethodno znanje nije potrebno, a rok za prijave je 9. maj 2021.

U ovom programu, ne samo da nastojimo da kroz dokumentarni film priđemo još malo bliže specifičnim potrebama mladih, već i da podstaknemo mlade da glasno iznose svoje stavove, a sve to kroz diskusije koje će učesnicima približiti filmski jezik i istoriju filma, podstaći na razmišljanje o različitim izborima i pristupima filmskih autora, proširiti vidike i inspirisati. Svoje iskustvo članovi tima će upotpuniti angažovanjem u promotivnim aktivnostima festivala i pažljivo osmišljenoj kampanji komunikacije programa prema mladoj publici, prezentaciji filmova za vreme festivala, kao i u vođenju razgovora i intervjua sa filmskim autorima.

Rad tima mladih selektora (Young Programmers) je deo evropskog filmskog edukativnog projekta Moving Cinema, koji od 2014. godine mladima iz Španije, Litvanije, Nemačke, Slovenije i drugih zemalja Evrope nudi brojne mogućnosti za aktivnu participaciju u oblasti filmske umetnosti kroz radionice, samostalno filmsko programiranje, rad sa filmskim stvaraocima, i kroz razvoj novih kreativnih praksi, znanja i veština. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs se pridružio projektu krajem 2020. godine i postao prvi partner iz zemlje van Evropske Unije.

Učešće u programu je besplatno, a za prijavu je neophodno popuniti kratak formular do 9. maja 2021. Broj učesnika je ograničen, a za sva pitanja i informacije možete pisati Aleksandri Vušurović na aleksandra.vusurovic@beldocs.rs.

Vidimo  se!

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.