Projekcijom dokumentarca „Film je promenio svet“ zatvoren 17. Beldocs

Festival - 30.05.2024.

Ovacije za Mišu Radivojevića na zatvaranju Beldocsa

Nagrada publike za najbolji evropski film Nikoli Poliću za film „Kako biti Slobodan?“

Projekcijom dokumentarnog filma o doajenu srpske i jugoslovenske kinematografije, Miši Radivojeviću – „Film je promenio svet“ u režiji Darka Bajića i Siniše Cvetića, zatvoren je 17. Beldocs festival.

Molim vas i za malo zviždanja“ – obratio se posle projekcije filma publici protagonista filma, reditelj i scenarista, Miša Radivojević – „Odrasli smo u ovoj sali, ovde su godinama prikazivani filmovi i uvek je bilo malo zviždanja. Meni je ovo prekrasno i nisam siguran da sam zaslužio jedan ovakav film, ne sviđa mi se samo što je happy end – i što sam ja na kraju živ.“ – našalio se Miša.

Verujem da kad sve drugo zamre, zavladaće film“ – zaključio je veliki umetnik, dok je publika u Velikoj sali Doma omladine Beograda ustala i ispratila ga dugim aplauzom.“

Pre same projekcije publici su se obratili Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh – umetnički direktor i Igor Stanojević – selektor Beldocsa.

U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, nagradu publike, za Najbolji evropski film uručio je Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija, Emanuel Žiofre – Nikoli Poliću za film „Kako biti Slobodan?“

Prethodnih nedelju dana, na Beldocsu je prikazano ukupno 108 filmova u 13 programskih celina na osam različitih lokacija. Gosti našeg grada bili su autorii autorke najboljih dokumentaraca, koji su došli iz Barselone, Beča, Berlina, Praga, Marseja, Rima, Krakova, Madrida, Zagreba, Ljubljane i mnogih drugih gradova.

Izuzetno uspešno 17. izdanje Beldocsa, beogradskoj publici i ljubiteljima dokumentarnih filmova, donelo je najbolja ostvarenja iz celog sveta, a za nekoliko filmova bile su rasprodate ulaznice. Zato će četiri najgledanija filma biti prikazana u okviru programa Beldocs na Bis, u četvrtak i petak (30 i 31. maja 2024.) u Art bioskopu Kolarac.

Danas, u četvrtak, 30. maja u 18.00 časova biće prikazan film – „Kroz grobove vetar duva“, Trevisa Vikersona, dok je u 20.30 Saundtrek za prevrat”, Johana Grimonprea, a sutra, u petak, 31. maja u istim pterminima, na programu su fimovi Holivudgejt, Ibrahima Našata i Agent sreće rediteljskog dua Aruna Bataraja i Dorotije Zurbo.

Kao i prethodnih, Beldocs je i ove godine publici omogućio da pogleda jedan broj filmova iz udobnosti svog doma. Beldocs online biće dostupan od 30. maja od 00.00 do 7. juna do 23.59.

 

Više informacija na beldocs.rs

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд