Slavlje dokumentaristike i Evropski filmski izazov

Festival - 28.10.2022.

Inspirišite se uz najbolje filmove sa 15. izdanja Beldocsa

Nacionalna selekcija Beldocsa i nagrađeni filmovi naći će se na programu Dvorane kulturnog centra od subote 29. oktobra u 20.00 do utorka 1. novembra. Svi koji su spremni da se igraju takođe će dobiti priliku da osvoje put na Berlinski festival od 16. do 26. februar 2023. (više informacija na europeanfilmchallenge.eu/sr).

Fešta dokumentarnog filma u centru Beograda u subotu, 29. oktobra u 20.00, počeće projekcijom višestruko nagrađenog filma „Bez“ Luke Papića, koji je dobitnik Grand prixa Beldocsa, uz prisustvo autora. Reditelj je u svom filmu iskoristio hibridnu formu da zajedno sa slikarem Aleksandrom Denićem zabeleži priču o psima i umetnosti, i onome šta oni znače u životu, uz neočekivano skretanje u politiku, književnost i nadrealizam. U stvarni život stiže na mala vrata jednostavno dokumentujući stanja uma, čežnje i fantazije.

U nedelju, 30. oktobra u 18.00 biće prikazan film „Pejzaži panonske paprati“ Marka Cvejića, koji je nedavno nagrađen na Međunarodnom festivalu etnološkog filma, kao i film „Proleće“ najmlađeg reditelja Beldocsa, Viktora Horvata. „Proleće“ je topla priča o „miholjskom letu“ stanovnika staračkog doma.

„Pejzaži panonske paprati“ ispuniće vam dušu panonskim vetrom dok gledate večernje nebo nad ravnicom, a reditelj oslikava unutrašnje pejzaže nepreglednih pustara, usamljenih ljudi, ukroćene zemlje, mirnih reka i njihovog zajedničkog bitisanja.

U nedelju u 20.00 pogledajte film „F@CK THIS JOB“ o nezavisnoj ruskoj televiziji, čija su vlasnica i njene kolege u životnoj opasnosti zbog posla kojim se bave. Film će se dopasti i onom delu publike koji se ne slaže sa porukom u naslovu filma.

Ponedeljak, 31. oktobar posvećen je deci, psima i ljudima. „Podigni lestvicu“ Gudjona Ragnarsona, je idealan film za termin od 18.00 i odlazak u bioskop sa decom. Fascinantna priča o izuzetnom,  vrednom i talentovanom košarkaškom treneru čije su juniorke uvidele važnost ovog fantastičnog timskog sporta za svoj lični razvoj. Film je osvojio nagradu Teen žirija na 15. Beldocsu.

„Prilagođeni“ Dejana Petrovića i „Napolju““ Olhe Žurbe čekaju vas u 20.00 u ponedeljak, 31. oktobra. Nemojte propustiti da pogledate film Dejana Petrovića sa proteklog Beldocsa, fantastičan opservacijski kratki dokumentarac snimljen u jedinstvenom azilu za pse koji će vam pomoći da razumete šta ima bolji efekat: kazna ili nagrada, i čemu služi poslušnost.

Ukrajinska rediteljka Olha Žurba predstavlja dirljivu priču o odrastanju romskog dečaka koji je iz doma za decu bez roditeljskog staranja pobegao na barikade na Majdanu. „Napolju“ je sirova, emotivna priča koja svedoči o naporima protagoniste da se izbori za normalnu egzistenciju.

U Utorak, 1. novembra predstaviće vam se četiri dokumentarca snažne estetike. Mina Petrović je u filmu „Jabuka i dve trešnje“ kroz oko kamere i vajarska dela protagonistkinje materijalizovala univerzalnu temu umetnosti i njenu spoznajnu vrednost.

Druga rediteljka, Nima Ngelime, zadiviće vas jednostavnom kombinacijom dirljivosti i poezije. Film „Mama, zašto ovde?“ je prozor u svet koji je previše često skriven. Glavne junakinje su jake i lepe žene sa kojima intenzivno prolazite njihovu svakodnevnicu. Film je osvojio nagradu za najbolji kratki film Beldocsa.

Najbolji film u međunarodnoj selekciji „Pozni avgust“ rediteljskog dvojca Federika Kamarate i Filipa Foskarinija odvešće vas na magično ostrvo Siciliju, u lokalno zabačeno selo i požarom razorenu prirodu gde se neprestano čuju neumorni zrikavci. Po rečima žirija „ovaj film reflektuje svet iz mikrokosmosa i magično će vas oduševiti“.

Program Beldocs hitovi u DKC biće zatvoren u utorak 1. novembra u 20.00 projekcijom filma „Muzej revolucije“ Srđana Keče. Dokumentarac kojim je reditelj želeo da pokaže „male istorije nekih ljudi i velike istorije prostora koje mi stalno brišemo“ dobio je brojna priznanja širom sveta, a na Beldocsu je osvojio nagradu za najbolju fotografiju u nacinalnoj selekciji. Filigransko, gotovo božansko senčenje Srđana Keče u filmu „Muzej revolucije“ slika bolnu stvarnost i ostavlja gledaoce bez daha.

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд