Uspon Džordana Pitersona na predstojećem Beldocsu

Festival - 06.07.2020.

U programu „Profile” predstojećeg 13. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće prikazan film „Uspon Džordana Pitersona” u režiji kanadske autorke Patriše Markoče, o jednom od najkontroverznijih ljudi našeg vremena – Džordanu Pitersonu.

U vreme kada se lome koplja oko ovog uticajnog intelektualaca sa zapada, profesora psihologije na Univerzitetu u Torontu, Markočin dokumentarac daje redak, intiman pogled na život i promišljanja Džordana Pitersona, koji je privukao pažnju sveta svojim kritikama političke korektnosti i politike identiteta.

U filmu koji se fokusira na Pitersonov rad, uticaj i stavove, prati se njegovo sticanje svetske slave nakon što je 2016. objavio kontroverznu viralnu video-seriju nazvanu „Profesor protiv političke korektnosti”. Zatim je u roku od dve godine prodao više od tri miliona primeraka knjige za samopomoć „12 pravila za život”, postajući prepoznatljiv mislilac kog jedni smatraju akademskom rok zvezdom koja rasprodaje predavanja širom sveta, dok ga drugi percipiraju kao vrlo opasnu pretnju progresivnom društvu.

„Uspon Džordana Pitersona” prikazuje sa jedne strane uzdizanje univerzitetskog profesora do statusa uticajnog mislioca, oslikavajući njegove trenutke retke samoće u domu u Torontu, razgovore sa porodicom – suprugom Tami i decom, sinom Džulijanom i kćerkom Mihaelom, i prijateljima, ali i mišljenja trans aktivista i drugih njegovih neistomišljenika koji stoje iza protesta uperenih protiv njega, i koji ga smatraju štetnom pojavom na javnoj sceni.

U okviru festivala biće održan i razgovor na temu politike i filozofije Džordana Pitersona na kojem će sagovornici suprotstavljenih stavova u pogledu ovog profesora razmotriti njegova izneta viđenja i opažanja.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji je ove godine odloženo zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održano od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu. U bogatom festivalskom programu, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд