Žiriji 17. Beldocs Međunarodnog festivala dokumentarnog filma

SRPSKI TAKMIČARSKI PROGRAM

Vladan Petković

Vladan Petković, rođeni Beograđanin koji radi u Zagrebu je novinar, filmski kritičar i selektor festivala. ZagrebDox, Cinema City (Novi Sad), Fekk (Ljubljana), Kratkofilm (Banjaluka) i Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma su jedni od festivala u kojima se ogleda njegovo iskustvo kao selektora. Dopisnik je za Screen International, dugogodišnji autor tekstova za Cineuropu, urednik zvanične strane Festivala IDFA (Amsterdam) i kooridinator programa studija GoCritic! koji je namenjen usavršavanju budućih filmskih kritičara.

Andrei Tanasescu

Andrei Tanasesku je filmski selektor i kustos sa sedištem u Torontu i Bukureštu. Iskustvo u oblasti kinematografije sticao je na Univerzitetima u Torontu i Saint Andrews u Škotskoj. Iskazuje stalno interesovanje za istorijskom vrednošću muzike i filma. U svojstvu člana selekcionih komisija doprineo je mnogim festivalima: Međunarodni filmski festival u Torontu, Kino Pavasaris, Vilnius,  kao i Međunarodni festival eksperimentalnog filma u Bukureštu. Takođe je bio saradnik u okviru programa Berlinale Forum, kao i Festivala američkog nezavisnog filma u Bukureštu.
Vodi Work in progress Les Films de Cannes u Bukureštu, selektor je festivala Bildrausch i One World Romania, a pored toga je i član selekcione komisije Venice days.

Adriana Belesova

Adriana Belesova trenutno već petu godinu radi kao direktorka programskog dela Ji.hlava IDFF-a. Prethodnih godina radila je kao projekt mendžerka u Češkoj filmskoj komisiji i kao kreativna producentkinja u redakciji Seznam Zprávy, gde se bavila razvojem kratkih dokumentarnih filmova.
2023. Godine pohađala je CEEA Short Distribution Workshop of Animated Films,  i pored toga je marketing i PR menadžerka brojnih produkcijskih kuća.

MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM

Carmen Gray

Carmen Gray je slobodna umetnica, novinarka, kritičarka i  filmska selektorka koja je odrasla u ruralnom Novom Zelandu, a danas živi u Berlinu. Bavila se pisanjem za New York Times, naročito pričama vezanim za istočnu Evropu, Balkan i Kavkaz, a pisala je i za The Guardian, Sight & Sound, Criterion, Art Review i MUBI, između mnogih publikacija. Kao filmska kritičarka, saradnik je The Film Verdict-a, a pre toga je bila i filmska urednica časopisa Dazed & Confused u Londonu.
Članica je selekcionih komisija Generation Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Winterthur i Open City Docs, a pored toga je i stručna savetnica za filmove u fazi montaže za First Cut Lab. Vodila je radionice za pisce u usponu širom Evrope.

Luka Papić

Luka Papić rođen je 1989. Godine u Vrbasu, Srbija. Filmsku režiju studirao je na Akademiji umetnosti HFBK u Hamburgu u klasi prof. Angele Šanelek. Njegova doku-fikcija “BEZ” dobila je nagradu na festivalu Visions du Reel u Nionu u Švajcarskoj za najbolji srednjemetražni dokumentarac. Film je osvojio i glavnu nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs u Beogradu 2022. godine.
„Prizvan i pozvan“, dugometražni dokumentarni film koji je režirao zajedno sa Srđom Vučom, premijerno je prikazan u okviru takmičarskog programa Envision, na festivalu IDFA, Амстердам 2022. Pored brojnih ostalih nagrada, film je dobio nagradu publike za najbolji evropski film, kao i nagradu žirija za najbolju montažu u okviru prošlogodišnjeg festivala Beldocs.

Christine Camdessus

Christine Camdessus pokrenula je svoju producentsku kuću ALEGRIA PRODUCTIONS 2001. godine. Godine 2018. postala je izvšrna i umetnička direktorka FIPADOC-a (Međunarodnog festivala dokumentarnog filma), festivala u potpunosti posvećenog dokumentarcima koji se održava u Bijaricu (Francuska) u poslednjoj nedelji januara. Na festivalskim projekcijama okuplja publiku i profesionalce izvrsnih dokumentarnih filmova. Priređivanjem susreta filmskih radnika i premijernim predstavljajem novih projekte, FIPADOC teži propagiranju inovacije i novih talenata.

NAJBOLJI KRATKI FILM FESTIVALA

Iva Rosandić

Završila komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radnica u kulturi čije su područje interesa kritička analiza i esejizam, uključujući specifičnosti proizašle iz uvjeta rada u izvaninstitucionalnom sektoru. Trenutno fokusirana na filmsku kritiku s posebnim naglaskom na nacionalnu i regionalnu dokumentarističku scenu. Zamjenica je glavnog urednika na filmskim portalima Dokumentarni.net i Zona filma – portalu Hrvatskog društva filmskih kritičara, čija je aktivna članica.Jedna od pokretačica diskurzivno-filmskog programa HDFK-a – Kritika i društvo, usmjerenog na povećanje vidljivosti suvremene kustoske i kritičarske prakse. Tekstove o filmu i srodnim temama u kulturi objavljuje u Hrvatskom filmskom ljetopisu, tjedniku Novosti, portalu Kulturpunkt.hr, emisiji Filmoskop na Trećem programu Hrvatskog radija.

Filip Grujić

Filip Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije Čudna šuma na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa Oblakoder. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju. Reditelj je i scenarista dugometražnog dokumentarnog filma “Jugo ide u Ameriku” koji je u fazi post produkcije.

 

Zsófia Paczolay

Sofija Pacolaj rođena je u Budimpešti, Mađarskoj.
Magistrirala je arhitekturu i diplomirala na smeru DocNomads gde je stekla zvanje rediteljke dokumentarnog filma. Njeno iskustvo ogleda se u oblasti socijalnog rada, performansa i vizuelne umetnosti. Radi kao slobodna umetnica uglavnom u Amsterdamu, Budimpešti i Lisabonu.
Njen kratki film SILOS U BUDIMPEŠTI premijerno je prikazan na Festivalu IDFA 2022. godine, a nakon čega je bio prikazivan kao i nagrađivan na još nekoliko festivala. Film OVDE SAM je njen prvi dugometražni dokumentarni filmski projekat.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.

Donacija

рсд