Međunarodni takmičarski program

Ivan Marković
Filmski stvaralac rođen 1989. u Beogradu u Srbiji. Kao direktor fotografije radio je na nekoliko dugometražnih filmova, uključujući Sve gradove severa Daneta Komljena i Bio sam kod kuće, ali Angele Schanelec, koji je osvojio Srebrnog medveda na Berlinalu 2019. Centar, eksperimentalni dokumentarni film koji je režirao, imao je premijeru na Doclisboa 2018. i dobio je nekoliko nagrada, uključujući nagradu za najbolji dokumentarni film na Beldocsu 2019. Od sutra, počinjem da, dugometražni film koji je režirao zajedno sa Linfengom Vuom imao je premijeru na Berlinale Forumu 2019. i dobio Gran pri na festivalu Jeonju. Živi i radi u Berlinu.

Kazuo Hara
Rođen je u junu 1945, u Ube Cityju, u prefekturi Jamaguči. Godine 1972. osnovao je produkcijsku kuću Shissoh Production sa Sachiko Kobayashi. Iste godine debituje kao režiser dokumentarnim filmom Zbogom CP. Film koji je snimio nakon toga, Ekstremno privatni eros: Ljubavna pesma 1974, prikazuje kompletan profil (uključujući i porođaj bez pomoći) Harine bivše supruge Miyuki Takeda, koja ga je napustila i preselila se na Okinavu. Godine 1987. film Careva ogoljena vojska i dalje maršira postao je ogroman hit, osvojivši nagradu za najboljeg novog režisera, nagradu Caligari Berlinskog međunarodnog filmskog festivala, Grand Prix Cinéma du Réel i mnoga druga priznanja. Godine 1994. prikazan je Posvećeni život, koji je bio na vrhu liste najboljih 10 japanskih
filmova za tu godinu. Premda njegov opus nije veliki, filmovi koje je do sada snimio vrlo su cenjeni, a retrospektive njegovih dela održane su na međunarodnim filmskim festivalima u Buenos Ajresu, Montrealu, Sheffieldu, Amsterdamu i drugde.

María Vera
Festivalska distributerka i agentkinja prodaje rođena u Argentini. Osnivačica Kino Rebelde, kompanije koja se fokusira na kreativnu distribuciju dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih narativa. Njeni filmovi su, između ostalog, selektovani i nagrađivani na festivalima kao što su Berlinale, Rotterdam, IDFA, Visions Du Réel, Hot Docs, Jeonju IFF, Doclisboa, Mar del Plata i Viennale. María ima iskustva kao producentkinja filma, producentkinja društveno-političkih i sadržaja koji se bave ljudskim pravima, kao i filmska selektorka.

Srpski takmičarski program

Antoine Thirion
Francuski filmski kritičar, pisac i selektor, Antoine Thirion rođen je 1981. godine i živi u Parizu. Pisao je za Cahiers du cinéma od 2001. do 2009. godine, a objavljivao je tekstove i u raznim časopisima i zbornicima. Godine 2009. osnovao je Independencia, gde je zadužen za distribuciju i izdavačku delatnost. Bio je kustos retrospektiva u Jeu de Paume (James Benning, Lav Diaz) i na FID Marseilleu (Hong Sang-soo, Roger Corman, Isabelle Huppert). Povremeni je scenarista i pisac, uključujući dva projekta sa Rajom Martinom, How He Died Is Controversial 2015. i UNdocumenta 2016. godine. Selektor je Lokarno film festivala i festivala Cinema du Reel u Parizu.

Heleen Gerritsen
Heleen Gerritsen (Holandija, 1978) studirala je slovenske jezike i ekonomiju u Amsterdamu i Sankt Peterburgu. Od 2003. živi u Nemačkoj. Godine 2009. producirala je prvi dugometražni dokumentarni film i osnovala sopstvenu kompaniju za filmsku produkciju Serious Directions, zajedno sa producentom/rediteljem Sahandom Zamanijem. Od 2014. do 2016. bila je direktorka Evropskog festivala dokumentarnog filma dokumentART u Neubrandenburgu. Od oktobra 2017. Heleen je na čelu goEast – Festivala filma Srednje i Istočne Evrope koji
organizuje Nemački filmski institut (DFF).

Dejan Petrović
Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca. Radi kao vanredni profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija na Akademiji umetnosti u Beogradu. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmartˮ, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcijaˮ. Član je Udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima, među kojima je i 15 nagrada za dokumentarac Isti, koji je premijerno prikazan na festivalu IDFA 2017. godine.

Najbolji kratki film festivala

Goran Dević
Goran Dević rođen je u Sisku 1971. Studirao pravo i arheologiju. Godine2008. diplomirao filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gde danas radi kao vanredni profesor. Upravnik je Katedre za dokumentarni film i voditelj MA studija dokumentarnog filma. Njegovi dokumentarci nagrađeni su na brojnim međunarodnim festivalima, kao što su Sarajevo, Prizren, Oberhausen, Leipzig, Beograd, Zagreb i drugi. Njegov prvi dugometražni igrani film Crnci (koscenarist i korežiser Zvonimir Jurić) nagrađen je na desetak festivala, a u
pitanju je ratna drama. Retrospektive njegovih dokumentaraca prikazane su na mestima kao što su Arsenal Berlin, Crossing Europe Filmfestival Linz, Beldocs i Zagreb. Osnivač je produkcijske kuće Petnaesta umjetnost.

Ivan Salatić
Ivan Salatić završio je školu likovnih umetnosti u Beogradu, ali vremenom je postao više zainteresovan za filmove. Kasnije je upisao filmsku školu u Crnoj Gori. Njegovi filmovi predstavljeni su i nagrađivani na mnogim međunarodnim festivalima. Kratki film Dvorišta prikazan je na festivalu u Veneciji u sekciji Orizzonti 2015. godine, nakon čega je njegov igrani film Ti imaš noć takođe predstavljen na venecijanskom festivalu 2018 godine. Magistrirao je na HFBK-u u Hamburgu 2016. Jedan je od čelnih ljudi Meander Filma, producentske kompanije sa sedištem u Crnoj Gori. Trenutno živi u Beogradu, gde priprema svoj sledeći film.

Kumjana Novakova
Rođena u Makedoniji, u Jugoslaviji, radi na polju kreativnog dokumentarnog filma i audio- vizuelne umetnosti od 2006. Njeno formalno obrazovanje kombinuje društvene nauke i studije društvenih istraživanja u Sofiji, Sarajevu, Bolonji i Amsterdamu. Godine 2006. osnovala je Pravo Ljudski Filmski Festival u Sarajevu. Trenutno radi u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju kao filmski selektor. Takođe, trenutno je vanredni profesor na Non- fiction odseku ESCAC-a u Barseloni u Španiji, a ranije je predavala dokumentarni film u fabrici filma Béle Tarra u Sarajevu. Kao autor, Kumjana razvija projekte između filma i savremene umetnosti. Kumjana trenutno živi u Skoplju.

Teen žiri

Lav Ćuk
Imam 16 godina. Idem u Filološku gimnaziju i školu glume „Studio 1ˮ. Jednog dana bih voleo da se bavim filmom, a u slobodno vreme pišem poeziju i sviram gitaru.

Nina Bon
Rođena sam 27. 6. 2002. i četvrta sam godina Pete beogradske gimnazije. Pohađala sam kurs montaže „Barakaˮ i učestvovala u stvaranju kratkih filmova.

Mina Simendić
Imam 17 godina i učenica sam Škole za dizajn u Beogradu. Bavim se režijom, uglavnom u eksperimentanim i igranim vodama, a u poslednje vreme i dokumentarcima.

Aleksandra Dudić
Učenica sam 8. razreda OŠ „Simeon Aranickiˮ u Staroj Pazovi. U 4. razredu sam dobila nagradu od Minje Subote na „Zimskim čarolijamaˮ za predstavu koju sam režirala.

Andrej Tomin
Imam 15 godina, trenutno sam prvi razred Filološke gimnazije (novi smer za scensku i audio- vizuelnu umetnost) i mogu slobodno da kažem da sam zaljubljenik u filmove.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.