Međunarodni takmičarski program

Igor Marković
Igor Marković je samostalni naučni istraživač s fokusom na vizualne, filmske i kulturološke studije. Poslednjih deset godina koselektor je i koordinator programa Human Rights Film Festivala u Zagrebu, kao i izvršni producent drugih programa Multimedijalnog instituta. Suosnivač je i jedan od urednika časopisa Limen – Journal for Theory and Practice of Liminal Phenomena i član uredništava časopisa Ubiq i LibraLibera. Koautur je kurikuluma Odsjeka za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci.

Marija Stojnić
Marija Stojnić je nagrađivana rediteljka i producentkinja, čiji filmovi brišu granice između dokumentarnog i fikcije, i prepliću se sa drugim umetničkim formama. Diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2010. i magistrirala na njujorškom univerzitetu The New School na odseku za Film i medije, 2014.
Radila je na brojnim filmskim i televizijskim projektima u Srbiji i Americi i 2016. osnovala je produkcijsku kuću Bilboke u Beogradu. Njen dugometražni debi Govori da bih te video premijerno je prikazan na festivalu IDFA (First Appearance ‘19) u Amsterdamu i u MoMA muzeju (Doc Fortnight ‘20) u Njujorku i pobednik je festivala Beldocs, 2020 u nacionalnoj konkurenciji. Članica je udruženja DokSrbija, stipendista Njujorške fondacije za umetnost (NYFA) i instituta Sacatar u Brazilu. Od 2019. godine, zajedno sa producentima Andrijanom Sofranić Šućur i Milošem Ivanovićem, vodi produkcijsku kuću Set Sail Films.

Yun-hua Chen
Jun-hua Čen je teoretičarka filma, kritičarka i selektorka. Doktorirala je filmske studije na Univerzitetu St Andrews u Škotskoj. Objavljuje akademske članke i filmske kritike na engleskom, kineskom i nemačkom jeziku. Njenu monografiju Mosaic Space and Mosaic Auteurs objavila je izdavačka kuća Neofelis Verlag u Berlinu (2017). Sjedinila je svoj rad kao filmske selektorke i organizatora kada je obavljala ulogu direktorke 26. izdanja filmskog festivala u Nojbrandenburgu u Nemačkoj, dokumentaART. Na festivalima EMAF i DOK Lajpcig radila je kao član žirija kritike FIPRESCI.

Srpski takmičarski program

dr Aleksandra Milovanović
dr Aleksandra Milovanović je vanredna profesorka na Katedri za teoriju i istoriju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Montirala je dokumentarne filmove, serije i video instalacije: Žurnal o Želimiru Žilniku (Janko Baljak 2021), Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, MoMa, New York (Mila Turajlić 2018–2019), Druga strana svega (Mila Turajlić 2017, IDFA Winner), Cinema Komunisto (Mila Turajlić 2011, Gold Hugo award winner, the FOCAL Award for Creative Use of Archival Footage), Vukovar poslednji rez (Janko Baljak 2006, Sarajevo Film Festival – Human Rights Award winner). Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS), jedna je od osnivača i članova DokSrbija i članica je Udruženja filmskih montažera Srbije (UFMS)..

Tristan Priimägi
Tristan Priimägi je estonski filmski kritičar. Trenutno radi kao urednik filmske redakcije u nedeljniku Sirp posvećenom kulturi. Tristan je osnivač i selektor dokumentarnog festivala DocPoint Talinn. U 2020. godini objavio je knjigu 101 film estonske kinematografije.

Vuk Perović
Urednik filmskog i serijskog programa na Radio Televiziji Crne Gore. Osnivač i umetnički direktor UnderhillFesta, međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma. Osnivač međunarodnog programa za razvoj projekata – CIRCLE, namenjen ženama u audiovizuelnoj industriji. Član udruženja FIPRESCI (Međunarodno udruženje filmskih kritičara) i FEDEORA (Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana). Član žirija na više filmskih festivala. Autor emisije o filmu Sedmi kontinent. Bio zamenik glavnog urednika i urednik kulture u Dnevnim novinama (Podgorica). Bio urednik filmskog i serijskog programa na Atlas televiziji i autor emisije o kulturi. Pisao o filmu i kulturi za različite dnevne listove, nedeljnike i portale u zemlji i inostranstvu. Predavač.

Najbolji kratki film festivala

Iva Plemić Divjak
Studije produkcije završila je na FDU u Beogradu, a Valorizaciju filmske kulturne baštine u Parizu. Svoj filmski senzibilitet, gradila je producirajući prvih deset izdanja Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih. Produkciji dokumentarnog filma, posvetila se radeći na međunarodno priznatim dokumentarcima rediteljke Mile Turajlić – Cinema Komunisto (producentkinja) i Druga strana svega (izvršna producentkinja). Horopter filmskoj produkciji pridružila se 2017. i producirala nagrađivane dokumentarce u režiji  Mladena Kovačevića: 4 godine u 10 minuta (2018, Grand Prix / Beldocs; Sprecijalno proznanje žirija / Visions du Réel)  i Merry Christmas, Yiwu (2020, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film). Iva je alumna EURODOC i Emerging Producers programa, članica EWA mreže i Udruženja dokumentarista Srbije – DokSrbija, a od 2016. predstavlja Srbiju u filmskom fondu Saveta Evrope – EURIMAGES.

Josip Lukić
Rođen 1984. u Splitu, diplomirani ekonomista i student zadnje godine filmske režije na Akadeiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Filmom se počinje baviti nakon selidbe u Zagreb, pre osam godina, kada počinje režirati prve filmove, ali i glumiti u filmovima nekolicine hrvatskih reditelja i rediteljki. Studentski filmovi su mu prikazivani i nagrađivani na Doclisboi, Dokufestu, Beldocsu, Pančevu, Brestu, Makedoxu, Zagreb film festivalu i Danima hrvatskog filma. Dobitnik je dekaničine nagrade i rektorovog priznanja za dokumentarac Majči, a s filmom Južno voće osvaja nagradu Društva hrvatskih filmskih kritičara za najbolji kratki igrani film. Trenutno priprema debitantski igrani film.

Nil Jang
Nil Jang je pisac, selektor i režiser. Redovno piše za Screen, Sight and Sound i Modern Times Review. Napisao je preko stotinu recenzija za The Hollywood Reporter. Radi na nekoliko filmskih festivala u različitim svojstvima, uključujući Viennale, Vienna Shorts (kao voditelj austrijske nacionalne takmičarske sekcije), Festival evropskog filma Palić, Crossing Europe i festival kratkih filmova Kortfilmfestivalen. Bio je direktor Međunarodnog filmskog festivala u Bradfordu. Član je FIPRESCI-ja i Londonskog kruga kritičara. Kao scenarista/reditelj radio je kratke filmove Vilniu Detroit, Towing Dispatch, Fictional Breweries i The Rising Sun. Njegov eksperimentalni dokumentarni film Rihaction premijerno je prikazan na Diagonaleu 2019. Iste godine debitovao je na velikom ekranu kao glumac u filmu Suvenir (režija: Joanna Hogg) koji je osvojio nagradu na Sundance festivalu.

Teen žiri

Anđela Nikolić
Ja sam Anđela Nikolić, učenica drugog razreda Filološke gimnazije. Učim italijanski, a pored njega idem na glumu. Šest godina sam se bavila plesom, tako da uživam u različitim vrstama umetnosti. Pored čitanja knjiga, volim da gledam filmove i predstave.

Dunja Trifunović
Ljubav prema javnom nastupu stekla sam kroz višegodišnje iskustvo rada na televiziji i digitalnim medijima. Završavam smer video i tonske produkcije, IT Akademije. Osnivač sam projekta “Biram život” i istoimenog portala podržanog od strane UNFPA Srbija.

Gordan Šašić
Zovem se Gordan Šašić, učenik sam drugog razreda francuskog odeljenja u Filološkoj gimnaziji. U slobodno vreme se bavim sportom i igram video igrice.

Nađa Vučković
Učenica sam druge godine Filološke gimnazije u Beogradu, eksperimentalno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti. Fotografijom se bavim 3 godine. Veliki sam ljubitelj filma. Po završetku srednje škole, planiram studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, katedra za filmsku i televizijsku režiju.

Tarja Antić
Zovem se Tarja Antić i rođena sam u Beogradu, 2005. godine. Učenica sam Filološke gimnazije, smer za scenske i audio-vizuelne umetnosti. Završila sam i muzičku školu, pa ću nastaviti da se bavim muzikom. Hobi mi je crtanje, i osvojila sam više nagrada na likovnim konkursima i jedno prvo mesto za karikaturu, na takmičenju Mali Pjer. Često i rado pišem, fotografišem i snimam kratke filmove. Govorim engleski i francuski jezik, a početnik sam u učenju španskog i italijanskog.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.